Риба и вино – класическа комбинация

И оттук идват и множеството вариации на тази тема в съвременната кулинария. Съчетаването на вкусове на различни видове риби и вина е много сложно нещо. За това точни правила няма. Изграденият вкус на всеки един човек може да подскаже донякъде коя е подходящата комбинация, като в това водеща е ролята на ястието. Значение имат детайли в начина на приготвяне на рибата като сурова, маринована или печена, видове и количества на подправките, съпътстващи продукти като гарнитури със зеленчуков произход. И тук на помощ могат да дойдат сомелиерите в един ресторант, които да подскажат кое вино би могъл клиентът да комбинира с ястието си.

12-vino-1
Най-общо с рибните ястия се комбинират чудесно белите и розе вина. Палитрата от вина, които „Винарска изба Варна“ ЕООД произвежда, биха могли да бъдат съпътстваща напитка към голям брой кулинарни фантазии на тема риба, например:
Пино Гри – един френски сорт грозде, който се отличава с лек и фин аромат на жълти цитрусови плодове и плътен вкус. Може умело да се съчетава с печени на фурна риби.
Совиньон блан – френски сорт грозде, добил широка приемственост по целия свят с нежния си и фин растителен характер, фин и елегантен вкус. Прекрасна комбинация с зелени салати, гарнирани с морски дарове, като скариди, калмари.
Ризлинг Немски – кралят на виното с произход Германия, който, в зависимост от това дали е младо или старо вино, може умело да се комбинира с различни видове печени сухи (немазни) риби.

12-vino
Грюнер Велтлинер – широко разпространеният в Австрия и Германия бял сорт грозде създава вина с много стегната и свежа структура. Прекрасна комбинация със сушени риби.
Шардоне – barrel fermented – класическата напитка, съчетала в себе си тропически вкусове като ананас и киви, с финия вкусов аромат на краве масло, ванилия и сушени плодове, образувани от съзряването в дъбова бъчва. Комбинира се умело с печени на скара с дървени въглища риби.
Розе – произведено от сорт Санджовезе – италиански произход, който внася във виното аромата и вкуса на горска ягода. За печена риба с ароматни подправки и гарнитури.
Blush Розе  – вино, произведено от френския сорт грозде Пино Ноар, широко разпространен по целия свят. Виното носи характера на подобни розета от Франция, с отчетливата нотка на вишна. Би било прекрасна комбинация с маринована сьомга.
„Винарска изба Варна“ ЕООД предвижда да реализира в търговската мрежа вина от реколта 2015 от 5 асортимента за коледните и новогодишните празници, като по този начин ще попълни изчерпаните количества на реколта 2014.

„Винарска изба Варна“ ЕООД www.varnawinery.eu    
 Варна, с. Генерал Кантарджиево
тел. магазин: +359 897 009 594
търговски представител: +359 882 434 345