Рибари от Златните протестират заради липса на достъп

Рибарите от лодкостоянка край Златни пясъци ще протестират срещу изграждането на ограда, която спира достъпа до рибарското селище. Частна фирма е започнала работа по ограждението, което препречва достъпа по пътя. Вече има депозирана жалба в полицията, съобщи Дарик Варна. Рибарското селище край Златни пясъци съществува от 1981 година.  В момента по списък рибарите са 50, най-отдалечените бараки са на 80 метра от бреговата ивица.
Преди дни на мястото пристигат работници, започват да го ограждат и поставят надписи, че рибарите имат срок до 8 март да се изнесат, без да им обяснят защо. Рибари протестират за пореден път срещу ръководството на ИАРА „Каквото си искат – това правят”, коментираха протестиращите пред bTV.
Оказва се, че парцелът от 130 дка, в който влиза и селището, е частен. В предишни години той е изкупен от различни физически лица реститути. „Цялата случка е някаква измама”, твърди рибарят Николай Колев. Зоната е свлачищна, а от фирмата твърдят, че на този етап само ще укрепват.
„Всичко е законно. Беше направен кадастър на плажната ивица, имаше време за обжалване, всичко е одобрено и прието”, обясни представител на фирмата пред bTV. Рибарите обаче твърдят, че остават в безизходица и вероятно ще трябва да търсят друг начин да изкарват прехраната си.