Реставрацията на Военноморския клуб най-сетне започна

Строителни работници вече се виждат на най-горното ниво на скелето, вдигнато за ремонта на една от най-красивите сгради на Варна. Преди около половин месец закъснялото с около година обновяване на фасадата на Военноморския клуб най-сетне започна.

3 - DNF 1
Ремонтът на знаковия архитектурен паметник, познат на варненци и като ДНФ (Дом народен флот), трябваше да започне още през 2015-а. Закъснението му беше оправдано със сложната процедура, включваща институции на държавната и местната власт. В крайна сметка работата вече очевидно тече, което може само да радва почитателите на стара Варна.
Сградата е построена между 1897 и 1899 г. по проект на инж. майор Тодор Бояджиев, усвоил уменията си на архитект в Торино. Военноморският клуб отваря официално врати на 31 декември 1899 година за невиждан дотогава новогодишен бал. Мястото съвсем скоро се превръща в център на социалния живот на Варна.
Сградата на ъгъла на булевардите „Мария-Луиза“ и „Владислав Варненчик“ претърпява поредица от реконструкции и разширения през годините. Тя обаче си остава все така важна за общия вид на Варна, както и в края на 19-и век. В случая, макар и варненци да се надяват скелето и покривалата по него да изчезнат възможно най-бързо, по-важно е не скоростта, а качеството на работа.