Ремонти преди вота изнервиха варненци

Веселин Златков

Пролетта по принцип е сезон за ремонти, но ако кажем, че разкопаването на Варна в последните седмици няма нищо общо с парламентарните избори, едва ли някой ще повярва. Смяната на плочки и бордюри, при която цели улици станаха труднопроходими, особено за пешеходците стартира кампанийно и паралелно с официалната агитация на партиите и кандидатите. Но гражданите сякаш не изпитаха особена радост от замаха на управляващите. Една от причините е, че предизборни ремонти вече сме виждали много и на всички е ясно, че те не са най-качествените, тъй като обикновено при тях се бърза. Друга причина варненци да гледат навъсено това, че „нещо се прави“, е подозрението, че ползата от част от обектите е по-скоро за фирмата изпълнител, отколкото за хората.

Във варненския квартал „Левски“ се полагат настилки по неправилен начин и некачествено. Това сподели варненски архитект, който настоява за проверка на предизборните ремонти във Варна.

„Тези дни в кв.Левски, гр.Варна тече трескав, предизборен ремонт на улиците до общежитията. Това коато виждам в непосредствена близост до дома ми, ме кара да искажа следните опасения: Полагат се настилки тип тревна фуга директно в пръстта, без да се оформй терена отдолу“, това написа дни преди вота арх. Марио Ангелов в сигнал до редакцията ни. Специалистът допълва:

„Не съм проверявал на другите участъци, но това, което виждам е, че се полагат плочите набързо и некачествено. Ако може някой да проконтролира въпросните ремонти, да гарантира качеството на изпълнените работи и вложените средства“.

На електронната поща в редакцията ни започнаха да валят оплаквания от акцията на Община Варна да започне ремонти на възможно най-много места в града по време на предизборната кампания. На някои места беше разкопано, колкото кметът Иван Портних да позира за снимка, след което работата е зарязана, показват сигнали на граждани.

Един от кварталите, където се случи това, е „Победа“. В средата на март в присъствието на Портних там бяха махнати бордюрите за да се поставят нови и да се ремонтират тротоарите.

Работата обаче е зарязана наполовина и цяла седмица на обекта не работи никой, това сигнализира нашата читателка Татяна Иванова.

Тя изпрати и снимки от разкопаните улици и междублокови пространства в „Победа“, където всичко изглежда като след природно бедствие, а работниците очевидно са пратени на някой друг обект, където може да се постигне по-значим „видим резултат“.

Ремонтът, който все пак предизвика най-голямо недоволство, беше на Аспарухов мост. Три дни преди изборите по него започнаха огромни задръстване. Причината – ремонт на фуга на платно в посока от „Аспарухово“ към центъра. Преди малко повече от два месеца отново имаше ремонт на дефектирала фуга, заради който тогава движението се извършваше само в едното платно на Аспарухов мост, а другото бе затворено 8 до 17 часа в рамките на един ден. В петък задръстването обхвана и центъра на южния варненски квартал.