Регата „Порт Варна“ отбелязва юбилей от обиколката на кап. Георгиев

 

Тазгодишното издание на регатата „Порт Варна“ ще бъде посветено на 40 години от околосветската обиколка на капитан Георги Георгиев. Регатата ще се проведе от 6 до 9 юли в акваторията на Варненския залив, а в туровете ще участват килови яхти, съобщава „Морето“.
За първи път регатата се провежда през 1976 година, като тогава носи името „Георги Димитров“. След 1989 година регата се нарича „Порт Варна“.
Капитан Георги Георгиев е първият българин, направил околосветско пътешествие по море. На 5 юни 1976 г. яхтата му „Кор Кароли” е една от 125-те, допуснати до старта на ОСТАР-76. Георгиев завършва състезанието 37-и от общо 73-ма финиширали. Условията са много тежки и двама души загиват, а десетки яхти са потрошени от щормовете. След дълъг престой за доокомплектоване на плавателния съд в Ню Йорк, „Кор Кароли“ отплава за Маями, а оттам за Куба, където на 20 декември 1976 г. стартира в околосветския си рейс. През Панамския канал коритото навлиза във водите на Тихия океан и достига Маркизките острови. От там поема курс към островите Фиджи и влиза в пристанището на Сува. На 27 януари 1977 г. изминава 200 мили в Тихия океан, което прави 8 мили в час – за времето си това е най-големият и най-бързият денонощен преход. След това достига бреговете на Австралия. Целият този път – 9000 мили до порт Дарвин, три пъти повече разстояние от регатата „Остар“, капитанът взема без всякаква почивка. Освен една – наложителна – около островите Фиджи, където среща циклоните „Норман“ и „Пат“ и се налага да ремонтира яхтата си в пристанището Сува.
На 21 юни 1977 г. е в Австралия. Капитанът няма много време за почивка и през неспокойните води на Индийския океан насочва лодката си към Кейптаун. По този път мери сили с вълните и през Атлантическия океан достига обратно в Хавана. Там пък от изток го дебнат подводни рифове и незабележими през нощта атоли. Разстоянието е 23 018 морски мили.
Постижението му за времето си представлява уникален рекорд. При това, нито веднъж не подава сигнал за бедствие, нито пък търси чужда помощ. Околосветското плаване на Георгиев е завършено с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – 201 дни, 21 часа и 36 минути.
Това е най-доброто постижение за обиколка на Земното кълбо с плавателен съд от този вид за всички времена. Средната скорост, постигната от българина, е 5,04 възла, или 121,03 мили на денонощие, въпреки че на борда са липсвали модерни навигационни прибори.
Постижението е регистрирано официално в книгата на рекордите „Гинес“, издание 1981-1982 г. Дотогава рекордът принадлежи на американеца Уеб Чайлс с яхтата „Игрегиъс“, който обиколил света за 202 дни и 1 час. След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“, а от 1980 г. годишната награда за ветроходство носи името „Кор Кароли“. Тя е основана от инж. Борис Ганчев.

Във Варна мислят за турнир „Веселин Тончев“

Асоциацията на ветераните във Варна заедно с клуба по лека атлетика Атлетик – ветерани, излязоха с предложение в морската столица да се организира турнир в памет на един от първите треньори в този спорт Веселин Тончев, който ни напусна скоро. Всички се обединиха около идеята, че той е бил изключително скромен човек, отдал целия си живот на леката атлетика и заслужава уважение и отношение. Идеята е този турнир да е окрит и да се поканят и представители на други страни за участие. Предстоят разговори по темата с дирекция „Спорт“. На срещата с лекоатлетите ветерани стана ясно, че тази година по време на 7-те Черноморски игри ще бъдат включени и състезания по лека атлетика. Като цяло Игрите ще се проведат на стадион „Младост“, а дисциплините, свързани с хвърлянията, ще бъдат на стадион „Локомотив“.

Дани Милушев с нов отбор в Италия

Трансферен удар направи италианският втородивизионен Бази Графике Джеосат (Лагонегро). След дълги преговори от клуба обявиха официално привличането на българския диагонал Данаил Милушев. Според италианския volleyball.it варненецът е бил искан и от няколко клуба от Серия А1, но нападателят в крайна сметка е предпочел офертата на амбициозния тим от Лагонегро.
„От известно време преговаряхме с Милушев. Той е топ състезател, който е силно желан. Има опит в първенствата на доста държави, а освен това е играл и за националния отбор на страната си. И човек с такава визитка искахме да имаме в нашия състав“, коментира спортният директор на тима Никола Торторела.
„Милушев е черешката в нашата селекция за сезон 2017/18. Много сме развълнувани, че българският диагонал подписа с нас, въпреки че имаше и други предложения“, доволен бе и президентът на клуба Никола Карломаньо.
В тима през следващия сезон ще има и още един българин – Йордан Гълъбинов, който обаче е с италиански паспорт.
Дани Милушев е роден на 2 март 1984 г. и не за първи път ще играе в Италия. Още през сезон 2005/06 е част от състава на Аканто (Мантова) в Серия А2. От 2010 г. до 2012 г. играе за БЧЧ-НЕП (Кастелана Гроте), първо в А1, а след това и в А2. През следващия сезон е в тима на Глобо Банка Пополаре дел Фрузинате (Сора) в А2, а през 2015/16 играе за първодивизионния Ревивре (Милано), където е заедно с друг български национал, Тодор Скримов.
През последния сезон Милушев игра в Полша, за тима на Еспадон (Шчечин).