Разследват зверство над пеленаче

Юлия Георгиева

Зверство над пеленаче разследва варненската прокуратура по сигнал на социалните работници от отдел „Закрила на детето“. Историята на злочестото момиченце започва още от раждането му. Когато детенцето поема първия си дъх, майка му била непълнолетна. По тази причина социалните работници започват работа с нея. Година след като я наблюдават, специалистите установяват, че и майката, и момиченцето са изчезнали. Роднините също не знаят къде е местонахождението им. От отдела подават сигнал в полицията. Униформените обаче намират само кърмачето. То било настанено при тийнейджърка, която все още не е навършила пълнолетие и която не е в никаква родствена връзка с майката и детето. Пред полицията тя заявява, че майката на бебето е заминала за чужбина. Полицията взима кърмачето под своя закрила, след което е настанено в Дома за медико-социални грижи в кв. „Виница“. „При приемането всички деца минават първоначален преглед. Но когато това момиченце бива прегледано, в първия момент лекарят не е могъл да установи пола му, тъй като се натъква на нещо извън нормите“, коментира шефът на отдела Ана Конукова. Когато детенцето бива прегледано от специалист, се установява, че се касае за момиченце, над което е упражнено насилие. В документите докторът записва „травматични увреждания“. Освен това се оказва, че пеленачето е болно от сифилис, предаден му от майката. Щом тези факти излизат наяве, социалните веднага подават сигнал в прокуратурата, която трябва да изясни кой какво е причинил на невръстното момиченце.

6 - Deca 2

13-годишна избяга от баба си, намериха я с мъж

Сигнал за сексуално насилие от отдел „Закрила на детето“ се разследва и по отношение на 13-годишно момиче, избягало от дома си. Родителите на тийнейджърката я поверили на грижите на баба й, тъй като те заминали да работят в чужбина. Възрастната жена обаче въпреки усилията си не успяла да овладее поведението на внучката си. Един ден момичето напуска дома й, без да се обади, без за предупреди. Жената веднага подала сигнал в полицията за издирване. Още на следващия ден непослушното момиче било намерено в компанията на пълнолетен мъж и негови приятели. „За нас над нея е упражнено сексуално насилие, тъй като независимо дали е била съгласна или не, никой пълнолетен няма право да се възползва от нея“, коментират специалистите от „Закрила на детето“. Тъй като бабата няма капацитет да се справи с поведението на внучка си, момичето е настанено в кризисен център. С него работи цял екип от специалисти, които освен че ще й помогнат да преодолее проблемите си, ще й разяснят рисковете от подобно поведение и проява на наивност.

Варна – първенец по осиновени деца

Варна е в челната тройка на градовете с най-голям брой осиновени деца през годината, коментира шефът на отдел „Закрила на детето“ Ана Конукова. От началото на 2015-а до края на ноември 61 изоставени от родителите си деца намират нов дом. Повечето от тях са осиновени, след като са били в приемни семейства.
Само през ноември осиновените от Варна дечица са шест, като три от тях са отишли в български семейства, а други три са заминали в чужбина – едно в САЩ, а други две в Италия, сочи справката.