Разрушиха прочутата дискотека „Екстраваганца“ на плажа

 

Плажната дискотека „Екстраваганца“ във Варна, в която е гостувала всяка популярна българска звезда, вече е руина. От култовото заведение в петък следобед беше останала само част от конструкцията. Разрушаването е част от мащабна акция по разчистването на Рибарския плаж.

Ден по-рано беше премахната и старата постройка, години наред давала подслон на сърф клуба, който беше един от най-старите в България. Разчистването на постройките е част от реализацията на проект за нова база за развитие на водните спортове, научи „Петел“ от свои източници. Засега обаче официалната информация по темата е твърде оскъдна. Междувременно, работата по подготовката на нова бетонна основа, върху която ще се изграждат новите съоръжения, е вече в ход.

Знае се също, че предстои възстановяването на Рибарското мостче, рухнало преди около 15 години в морето. Очаква се с появата на новото съоръжение да се спре „изяждането“ на пясъчната ивица от морето и Северният и Рибарският плаж на Варна постепенно да се възстановят.

Някога Рибарският плаж беше един от най-популярните на градската пясъчна ивица. Той е останал в спомените на поколението малките жители на Варна отпреди 30-40 години, защото беше зона за организирани слънчеви бани за учениците, под строгите погледи на тогавашните педагози и възпитатели. В по-късни години плажът придоби голяма популярност заради едно от старите култови „капанчета“, озвучавани от класическа рок музика. Дълго време той беше разделен на две с ограда, зад която рибарите държаха своите лодки. Постепенно обаче пясъчната ивица беше погълната от морето и в момента на практика не съществува.