Разнищиха схема за телефонни измами с участието на украинец

 

35-годишният Кольо Ат. от Павликени е предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна като съучастник в телефонна измама, с която е била причинена имотна вреда в размер на 5000 лева на жена от Варна. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив и се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му, ако бъде признат за виновен, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.
На 23 май 2016 г. жена от варненското село Константиново получила обаждане на стационарния си телефон. Мъжки глас попитал дали го е познала и тя изрекла името на своя братовчед Стоянчо. След това мнимият братовчед я помолил да освободи пратка на негово име в пощата. „Братовчедът“ обяснил, че е в Германия и щом се върне, ще се разплати.
Малко по-късно се обадил друг мъж на телефона й, който се представил за приятел на братовчед й и началник на пощата. Обяснил й, че Стоянчо имал да получава сумата от 20 000 евро, която можело да бъде освободена, след като се платят 8000 лева. Жената заявила, че не разполага с толкова средства. Казала, че има в наличност само 5000 лева. „Началникът“ се съгласил да направи „услуга“ за Стоянчо и обещал да прати човек, който да вземе 5000 лева от нея.
Жената поставила сумата в торбичка и излязла пред вратата на къщата си да чака пратеника. В този момент се появил свидетел по делото, когото нарочената за жертва на измама попитала дали е този, когото праща началникът на пощата. По телефона подсъдимият Кольо Ат. позвънил на свидетеля по делото Паруш П. да вземе парите от жената. Измамената се усетила и започнала да вика и да бяга след него. Притекли й се на помощ съседи, които успели да заловят куриера на телефонната измама.
Справки по делото показват, че позвъняванията на стационарния телефон на измамената са извършени от номера, собственост на фирма на украински гражданин. Той бил обявен за издирване заради множество сигнали за измами от цяла България, извършени със сим карти на дружеството му.
Подсъдимият Кольо Ат. е осъждан многократно и ефективно за измами. Освободен бил от затвора през юни 2015 г., където е търпял ефективна присъда за престъплението по член 211 от НК. В момента той изтърпява друга присъда за телефонна измама, представляваща опасен рецидив. Делото срещу 35-годишния мъж е насрочено за разглеждане във Варненския районен съд в средата на февруари.