Разкрития след половин година: Разбулиха обстоятелствата около изоставено през юни бебе

Жената, която подхвърли бебето си в жилищен вход близо до Автогарата във Варна през юни миналата година, има още осем деца. Тя не се грижи за никое от хлапетата, а всяко от тях е от различен баща, разказа миналата седмица Moreto.net.
По информация на директора на местния Отдел за закрила на детето Анна Конукова, шест от братчетата и сестричетата на Енчо, който би трябвало да навърши годинка, са осиновени. Най-голямото дете на майката е на 10 години и е единственото, настанено при родителите й. То често се среща със социалните в града и дори ходи на училище. За още едно се грижат близките на бащата.
31-годишната жена, която е с лека умствена изостаналост, няма постоянен адрес в града и обикновено пребивава при поредния си приятел. По данни на полицията тя постоянно се мести. Живяла е на различни адреси в населени места край Варна, в Добрич, а има информация, че най-малкият – Енчо, родила в Германия.
Всъщност, подхвърленото на междуетажна площадка 6-месечно бебе се казвало Рамадан. След като беше намерено навръх Еньовден то получи името Енчо. Как ще се казва детето, когато му бъде издаден служебен акт за раждане обаче, още не се знае. Според Анна Конукова, според социалните работници, добре би било да се казва така, както се обръщат към него след настаняването му в Дома за медико-социални грижи във „Виница“.
Но името на момчето съвсем не е единствената неизвестна към този момент в живота му. Макар майката вече да е известна, социалните във Варна са с вързани ръце, защото полицията и прокуратурата не са приключили досъдебното производство по случая. На практика от една формалност и от бързината на комуникацията между институциите зависи кога ще бъдат задействани следващите процедури. Ако детето получи акт за раждане, то може да бъде настанено в приемно семейство. В случай, че майката се подпише – ще бъде дадено за осиновяване.
Междувременно, след половингодишно издирване от полицията, 31-годишната майка Гергана обяснила пред органите на реда, че оставила Енчо – Рамадан за малко. Младата жена беше намерена през ноември, а през декември се наложи на момченцето да бъде направен ДНК-тест, за да се докаже родителството.