Радост за наглите шофьори: Ще има нови „паяци“ най-рано догодина

Техническите средства тип „паяк“, които са на практика единственото ефективно наказание срещу неправилното и нагло паркиране във Варна, засега ще си останат само две. Това научи „Народно дело Седмицата“ в разговор с шефа на предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.
Той каза също, че предприятието не разполага със средства за купуването на нови „паяци“, а и не знае дали в новия бюджет на общината има заделени средства за тази цел. Един повдигач на коли струва около 150 хил. лв., уточни Иванов.
На въпрос колко „паяка“ са нужни на Варна, за да има видим ефект от борбата с неправилното паркиране, шефът на общинското предприятие заяви, че и 10 биха  били малко, ако в града не бъде въведена синя зона за платено паркиране. Единствено тази мярка, по която вече се работи, ще внесе ред в спирането и престоя на автомобилите в центъра, където проблемът е най-сериозен.
За доставката на софтуер и изработката на автоматичната система на бъдещата синя зона във Варна тече процедура за обществена поръчка. Конкретен срок за въвеждането на платен престой за колите в центъра на  града обаче няма.
„Дори и днес да пуснем обществена поръчка за нови „паяци“, процедурата ще отнеме година.  В този срок включвам и времето за доставка“, каза още шефът на „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Той уточни, че един техническо средство вдига на ден средно 15 автомобила. Във Варна паяците са само два, а броят на всекидневните нарушения при паркиране е огромен. Предната пролет пък се стигна до неловка ситуация, в която и двата общински „паяка“ излязоха от строя едновременно.