Радан Кънев се обяви против конкурса за боклука

От ДСБ призоваха премиера да спре обществената поръчка за почистването на Варна в началото на миналата седмица. Поръчката е нагласена и ощетява жителите на морския град, хиляди туристи и данъкоплатци, заяви Радан Кънев. Според него опорочени процедури са причината за масовото спиране на големи обществени поръчки през последните седмици, заяви лидерът на ДСБ след извънредно заседание на ръководството на партията. 73,6 млн. лв. ще струва чистотата на Варна през следващите 5 години, съобщи „Дарик“.
„Крайно непрозрачна процедура, при която две фирми не се конкурират помежду си, като по напълно неясни и публично неоповестени критерии, за петте района на Варна тези фирми печелят по 100 от 100 възможни точки. Докато най-близкият им конкурент получава 48 точки. И след като по време на процедурата, без това да е обявено, е сменен съставът на тръжната комисия, се стига до ценови предложения, по силата на които тези две фирми печелят петте района с цени средно 40% по-високи от тези на конкурентите“, обясни лидерът на ДСБ.
Според Кънев чрез тази обществена поръчка за 61,3 млн. лева пряко са засегнати интересите на над 400 000 български граждани, на стотици хиляди туристи и огромен брой данъкоплатци, тъй като става въпрос за община Варна, която е втора по приходи след Столична община.
През февруари по искане на министър-председателя Бойко Борисов беше спряна поръчката за строителството на автомагистрала „Хемус“, както и две други обществени поръчки, пряко свързани с Варна. Те са на обща стойност от близо 144,5 млн. лв. Те са за строителство на пътна и обществена инфраструктура и на пречиствателна станция на Златни пясъци, като за тях няма избрани изпълнители. Тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП и няма жалби по отношение на критериите, съобщиха от администрацията на кмета на морския град Иван Портних.