Пътуващото читалище „Бащино огнище“ гостува във Варна

Единственото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище“ гостува във Варна от 18 до 22 август. То e разположено до входа на Морската градина. Инициативата се организира със съдействието на Община Варна.
Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му. По модерен и атрактивен начин те съхраняват и предават на новото поколение нашето културно и историческо наследство.
Автобусът е уникален и отдалече разпознаваем, защото е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати. В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки са поставени манекени с униформи от различни периоди, а на екрани зад тях текат кадри от популярни български исторически филми. Мултимедията включва образователни текстове и картини, свързани с национално-освободителните борби на народа ни и войните за национално обединение.
Посетителите може да видят и народни носии от различни краища на страната, както и автентични предмети от бита на предците ни.
Идеята на родолюбците е освен постоянната експозиция, читалището на колела да предоставя възможност на артисти и писатели да представят изкуството си, свързано с българския бит, култура и история. Така те искат да помогнат на всеки ратуващ за ново българско възраждане да получи трибуна. Също така има планове да се провеждат прожекции на филми, литературни беседи, изложби и дори концерти. Посланието е едно: „Обичайте България!“, споделят създателите.