Първите 100 дни на шефовете на Спартак – повече от успешни

Новото ръководство пое съсипан клуб пред ликвидация, но го изправи на крака
Енгибаров мести отбора в Аксаково, за да избегнат контузии

Новото ръководство на Спартак изпраща успешни първи 100 дни начело на клуба. Шефовете поеха съсипан Спартак, който бе подготвян за ликвидиране на база, клуб, име и емблема, но постепенно започнаха да го изправят на крака.
Както е известно, председател на УС е Стефан Калименов, зам.-председател е Евгени Балев, а останалите членове на управата са легендата Красимир Зафиров, Радостин Станев, Борислав Георгиев, Мартин Зафиров, Тодор Стойков, Георги Симеонов и Марин Маринов.


Ето най-значимото, което направиха за този период началниците на Спартак: изградиха чисто нов перспективен представителен тим с 16 попълнения, като впоследствие отборът тръгна силно в третия ешелон с три победи в първите три мача подсигуриха финансиране, привлякоха два спонсора и осигуриха пълна екипировка за мъжете, каквато в Спартак е нямало през последните 10 години, стабилизираха клуба като цяло, върнаха му автентичните емблеми, постигнаха окончателно съгласие с Министерството на спорта за ремонт на стадион „Спартак” през лятото, както и с Община Варна за възстановяване на двата терена на „Локомотив” и изграждане на нова трибуна на „Спартак”, пред финализиране през май е сделката за връщане на стадион „Спартак” и прилежащите му площи на клуба, обединиха ветерани и деятели, което е много важна част от възраждането на Спартак, извършени бяха също първи подобрения на базата на „Локомотив”, подобри се организацията в школата и се привлякоха над 50 нови деца за 2 месеца, клубът бе приет отново за член на БФС.


В близко време предстои да бъде насрочено Общо събрание на Спартак, на което ръководството ще даде пълен отчет за свършената работа и ще постави новите си цели пред общото събрание и пред спартаклии.
„Очакваме и стартирането на ремонта на стадион ”Спартак”, за да обявим и по какъв начин ще посрещнем 100-вековния юбилей на клуба на 28 август. Около годишнината трябва да знаем ще се успее ли с ремонта на стадиона, за да реализираме идеите си за юбилея”, обяви Стефан Калименов.
Междувременно от началото на април отборът на Спартак ще тренира по два пъти седмично на естествения терен в Аксаково. Треньорът Енгибар Енгибаров разкри, че по този начин ще избегнат контузиите и болките, които се появяват след занимания на изкуственото покритие на „Локомотив”.
„Нормално е да водим подготовка на естествена трева, като всички отбори. След като бъде готов новият терен зад залата на „Локомотив” и официалният на „Спартак”, рядко вече ще стъпваме на изкуствена трева”, заяви за „Народно дело Седмицата” Енгибаров.
В събота той пусна експериментален състав на Спартак, съставен от резерви и футболисти на проби, който изгуби от юношите до 19 години на Черноморец (Балчик) с 2:3 в контрола на стадион „Локомотив”. За варненци игра и нигериецът Ино.
През първото полувреме балчиклии поведоха с 2:0, а Кирил Радев върна едно попадение. После домакините изравниха отново чрез Радев, но гостите стигнаха до трети гол.
„Бяхме без 10 титуляри, като целта беше да видя в какво състояние са играчите, които се появяват по-малко на терена в официалните двубои. Пуснах и три момчета на проби, но след това, което показаха, няма да останат при нас”, заяви Енгибар Енгибаров. Той уточни, че нападателят Ивайло Русев е пропуснал няколко тренировки заради настинка, но ще бъде възстановен за съботното гостуване на Добруджа.
Разбра се още, че футболните таланти на Спартак направиха 1:1 с Лудогорец в дербито на XIII кръг в елитна група до 15 години на стадион „Локомотив” във Варна. Това бяха първите две точки, които разградчани изгубиха след 12 поредни победи и едва втория гол, който допуснаха в първенството.
Двата гола паднаха през първото полувреме. Гостите откриха от дузпа, а домакините също изравниха от дузпа чрез Симеон Михайлов.
Лудогорец продължава да е убедителен лидер, а спартаклии са трети и запазват шансове за участие на държавното първенство.
„Доволен съм от момчетата, тъй като Лудогорец е над всички в групата. В предния кръг например разгроми Добруджа с 9:0, а сега добричлии биха втория Черно море с 1:0”, заяви треньорът на Спартак Стефан Дончев.