Проф. Плетньов защити „бензиностанцията“ пред Термите

Поставянето на голяма козирка, която скрива гледката към Римските терми във Варна, предизвика много критични коментари на медии и граждани. Мнозина оприличиха новия вход на най-прочутия археологически паметник в града на бензиностанция.
Проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна, не само не споделя оценката на новия посетителски център на обекта, но даже смята, че това е най-хубавата сграда в тази централна част на Варна, наричана Гръцката махала.
Той даде тази оценка пред БНТ2, която излъчи репортаж от мястото. Професорът подчерта също, че проектът е финансиран от община Варна и затова подозренията, че някой се е самозабравил в усвояването на европейски фондове, е напълно невярно.

6 - Termi 1
„Ако погледнете сградите наоколо, ще видите, че няма една с една еднакви. Срещу нас има къща от 20-те години, зад гърба ми има сталински блок, има строителство и от 80-те години.  Така че тази сграда е най-красивата в този район според мен“, заяви проф. Плетньов.
Според регионалния инспектор на Министерството на културата арх. Владимир Рачев критиките към сградата са част от модата на хейтърските коментари по всеки повод. Той коментира, че такива посетителски центрове има на много места по света, цитирайки по-конкретно Лондон и Ню Йорк.
„Сравнението с бензиностанция не е обидно. И бензиностанциите, и такива обекти, представляват едни комуникационни покрити пространства. Както е на бензиностанцията – и тук хората ще се заредят, но ще се заредят с култура“, заяви арх. Рачев.