Проф. Иван Козовски: И най-добрите резултати в репродуктивната медицина не могат да спасят българската нация!

Репродуктивната медицина, каквито и постижения да достигне, не може да помогне за решаването на проблема, пред който България е изправена – а именно, отрицателният прираст на населението. „Вече повече от десетилетие прирастът е отрицателен, като с всяка изминала година положението става все по-лошо. Ако през 1989 г. всички чакаха с нетърпение да се роди 9-милионния българин, то сега България се топи с около 50 000 души на година. В момента ражданията годишно са под 60 000!“ Това коментира известният варненски професор по акушерство и гинекология и ръководител на МЦАР „Варна“ проф. Иван Козовски.

Проф. Козовски е създател и ръководител на един изключителен ин витро център, който за 22 г. упорита работа успя да надскочи всички стандарти за успешна репродуктивна медицина и то не само у нас, а в световен мащаб.

„От основаването на нашата клиника на 26 април 1995 г. помощта ни са потърсили 3 561 семейства. От тях са забременели 1659 жени или 46,58%. През 2015 г. постигнахме 53% успех при нашите пациентки. Средният показател през годините е 46,58%, което е над средния процент за Европа, където той е 36%, а в САЩ – 45%“, коментира проф. Козовски.

За 2016 г. през центъра са преминали 152 пациентки, като от тях 71 са забременели.

Успехите, които екипът на проф. Козовски жъне, ежегодно се надграждат. Но за да се случи това специалистите работят и се обучават непрестанно, въвеждайки в практиката си най-модерните техника, методики и медикаменти.

„Много е важна и съвместната работа на МЦАР „Варна“ с екипа на СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна”. Така че мога категорично да подчертая, че успехите на нашия ин витро център се дължат и на професионализма на екипа на СБАГАЛ – Варна. Лекарите от варненската АГ-болница поемат грижата за нашите пациенти по време на бременността, раждането и след това за новороденото“, коментира професорът. И допълва, че СБАГАЛ – Варна през 2016 г. също бележи малък напредък – през годината в родилното отделение проплакват 2 268 бебета, което е с 10 повече в сравнение с предходния период. Това според специалиста се дължи на факта, че макар като цяло раждаемостта да намалява, все повече варненки избират да се доверят на грижите на специализираната болница.

„Проблемът със стерилитета у нас също сериозно се задълбочава“, коментира проф. Козовски. „Ако преди 30 г. дела на българския мъж в бездетно семейство е бил около 30%, то сега причината за безплодието в семейство е споделена по равно – 50 на 50. Причините за това са няколко. Основната причина за стерилитет при жените е претърпян аборт, вследствие на което са настъпили възпалителни заболявания на репродуктивните органи“, уточнява професорът. Това води до извода, че като цяло сексуалната хигиена е на много ниско равнище както при жените, така и при мъжете.

Проблемите, произтичащи от задълбочаващият се стерилитет и отрицателен прираст на населението, имат своето частично решение. А именно, разрешаване чрез законодателни промени на сурогатното майчинство у нас. „От години заедно с моя екип се борим да направим път за заместващото майчинство, защото като лекари знаем, че има индикации, при които жените нямат друг шанс за свое дете. Още повече че сурогатството е разрешено в редица страни. Забранено е у нас, Дания, Франция, Латвия, Словения, Ирландия, Испания, Швеция, Аржентина, Чехия, Мексико. Тук не става въпрос за някакви естетически съображения или социални придобивки. Тук става въпрос, че има сериозни медицински показания, при които жените не могат да родят дете. Например след хистеректомия, при пациентки с вродена липса на матка, при някои тежки заболявания, които са несъвместими с бременност – например рак, тежък порок на сърцето и др., повече от три спонтанни аборта през втората трета от бременността, след смърт на съпругата и налични замразени нейни яйцеклетки или ембриони“, коментира професорът. По негово мнение, ако сурогатното майчинство се разреши в България, то годишно ще има не повече от 50-60 случая.

„По случай Бабинден, искам да честитя празника на всички колеги. Пожелавам им здраве, успехи и само приятни емоции през тази година“, казва проф. Козовски.