Проф. Андрей Пантев: Без Русия за българите щяха да се леят само вестникарски сълзи

Априлското въстание, както и Видинското въстание, не са паникьосали турците, това е едно хубаво, но за съжаление художествено внушение. С тях обаче революционерите ни са изкрещели в лицето на Русия и пред лицемерието на Европа, че народът ни съществува. Това каза историкът проф. Андрей Пантев на дискусия във Варна, посветена на 140 години от Освобождението ни.

„Може да се каже, че кланетата след въстанията ни за Европа са това, което сега наричаме BREAKING NEWS”, допълни той. Проф. Пантев коментира, че 3 март трябва да се тачи най-малкото заради това, което го е предшествало. Макар и неуспешна, българската национална революция е по-велика дори и от следващите ни военни победи, като тази при Сливница, смята той.

Според историка без военната намеса на Русия единственото, което българите са щели да получат от Европа, е едно „славно погребение”. „Вярно е, има я реакцията на Виктор Юго и на Уилям Гладстон, но те леят вестникарски сълзи. Само Русия изпълнява европейската мисия да вдигне оръжие в защита на един народ, който е в основата на славянската култура и история”, каза още проф. Андрей Пантев.