Протестът срещу добива на газ в Добруджа стигна до морската столица

Веселин Златков

Добивът на газ в община Генерал Тошево може да доведе до замърсяване на геоложкия слой, от който черпи вода цяла Североизточна България. Това заявиха протестиращи на митинг пред РИОСВ – Варна, в края на миналата седмица.


Демонстрацията беше по повод доклада за оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на инвестиционното намерение за добив на природното гориво в Добруджа, който тези дни е подложен на поредица обществени обсъждания в региона. Според протестиращите в самия има много пропуски и абсурди, като дори не е обяснено какво точно ще е технологията за извличането на газа. Освен това, те са убедени, че самият добив ще увреди природата на Добруджа, земеделието и ще има отрицателен ефект за хората.
Според инициативния комитет „За чиста България“, който организира протеста, намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ“ са да заобиколи мораториума за добив на шистов газ, приет от Народното събрание на България преди години.
Акцент беше поставен и върху това, че Басейнова дирекция е издала предписание извличането на горивото да става над водоносния слой, но инвеститорите са заявили, че няма как да се съобразят с него. В РИОСВ – Варна, бяха връчени две официални възражения относно доклада за ОВОС. Протестиращите заявиха, че са категорично против инвестиционното намерение, още повече че то не носи нито много работни места, нито някаква друга икономическа полза за региона на Добруджа, а само застрашава да наруши екологията на земеделския регион.