Прокуратурата се бори мъж с 50 кг хероин да остане в ареста

 

Окръжната прокуратура във Варна внесе частен протест срещу определение на Варненския окръжен съд. С него съдът отмени на 30 август 2017 г., наложената от Апелативния съд мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия за държане с цел разпространение на 46, 305 кг хероин Радко М., като му наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Това е втори протест срещу мярката за неотклонение на същия обвиняем, определяна от Варненския окръжен съд. На 23 май 2017 г., само два дни след като 34-годишният мъж е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по член 354а, ал. 1 от НК, по внесено искане от Окръжната прокуратура във Варна за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, Окръжният съд във Варна не го уважи и му наложи домашен арест.

Недоволна от това, прокуратурата внесе протест срещу определението на Окръжния съд и Апелативният съд определи Радко М. да остане под стража.

Окръжната прокуратура във Варна намира за незаконосъобразна взетата днес парична гаранция спрямо Радко М. Освен че е налице обосновано предположение, че 34-годишният мъж е извършил престъплението, в което е обвинен, според прокуратурата има реална опасност, ако е на свобода, да се укрие и да извърши престъпление. Прокуратурата не споделя мотивите на съда, че Радко М. трябва да се грижи за сина и племенника си. Синът му се отглежда от майката на детето, а той не полага грижи за него, а издръжката на племенника му е поета от неговите родители и не зависи от Радко М.

На съмнение подлежи и твърдението, че обвиняемият има фирма, с която спечелил поръчки на МРРБ за саниране на жилища. Справка в министерството показала, че фирмата на Радко М. няма сключени договори. До момента липсват данни какъв е произходът на средствата, с които той се издържа. За по-лека мярка за неотклонение според прокуратура не е достатъчно само чистото съдебно минало на обвиняемия.

Радко М. е обвиняем за държане с цел разпространение на 46,305 кг хероин на стойност 2,325 млн. лева. Предстои срещу него прокуратурата да прецизира обвинението в държане с цел разпространение на високорисков наркотик в особено големи размери, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Пласирането на хероин в такива размери и на такава стойност, пише в протеста си Окръжната прокуратура във Варна, предполага наличието на сложна организация и участието на повече от едно лице. Според практиката на Европейския съд предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е и високата обществена опасност на деянието.

Както информирахме, на 20 май 2017 г. в багажник на автомобил „Опел корса“, паркиран на околовръстния път край Варна, бяха открити 94 пакета с общо тегло 46,305 кг хероин. Окръжната прокуратура във Варна незабавно предприе действия за разследването на престъплението в тясно сътрудничество със служителите на ОД на МВР във Варна. След процесуално-следствени действия под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна Радко М. беше установен и задържан като собственик на хероина.