Проект за статуя на Вълчан войвода предизвика полемика и протест

Веселин Златков

Майсторски и сърцати изпълнения на млади народни музиканти на площада до община Варна се превърнаха в акцент на протеста срещу спирането на проекта за паметник на митичния Вълчан войвода в морския град. Инициаторите за издигането му имат осигурено финансиране за бронзовата статуя, както и точна идея за мястото и вида на монумента. Обсъждането на въпроса обаче е спряно, след като е стигнало до община Варна.
Идеята за паметника е отхвърлена от консултативния съвет, който съветва кмета Иван Портних по въпросите на естетиката на градската среда и художественото оформяне на облика на града. Обективно, причините са две – размера и разположение.
Според идеята, бронзовата фигура на Вълчан войвода трябва е истински колос, който да посреща идващите от морето подобно на Статуята на свободата в Ню Йорк или Исус в Рио. По думите на гл. архитект на общината арх. Виктор Бузев, размерът на монумента е сходен с този на Пантеона в Морската градина. Това, както и изискването на инициаторите паметникът на Вълчан, който се е занимавал и с пиратство, да се вижда от морето, създават и сериозно инженерно предизвикателство.


Арх. Бузев заяви, че е съгласен, че българските хайдути са исторически фигури, които заслужават почетта на поколенията с паметници и че Вълчан войвода може да играе ролата и на обобщаващ образ. За да се стигне до издигането на статуята обаче, има процедура, която още не е започнала.
Инициаторите на идеята за паметника са на мнение, че отхвърлянето му от консултативния съвет към кмета е на лична основа от страна на някои от членовете му. Те дори се позовали на тезата, че Вълчан войвода е сборен образ и не е съществувал в действителност.
Васил Гинев, председател на фондация „Вълчан войвода“, автор на книгата „Вълчан войвода – златният бог на България“, смята тези твърдения са абсурдни и неверни. Според него, хора на ръководни позиции в община Варна били против паметника. Сред тях била и директорката на културната дирекция Антония Йовчева, заяви Васил Гинев. По негови думи, градската управа се ръководи от партийни интереси, когато взема решенията си, което е причина и издигането на паметника на Вълчан войвода да среща такива трудности. Затова и те решили да излязат на митинг пред общината.
По време на протеста, който премина под звуците на хубава народна музика, инициаторите му и представителите на общината влязоха в диалог по темата. От него стана ясно, че предстои да се обсъди още веднъж разположението на монумента. Сега идеята е той да бъде поставен на панорамната площадка между „Аспарухово“ и „Галата“.