Проектът за нова библиотека ще е готов до лятото

Проектът за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде готов до лятото, след което ще започнат процедурите за избор на изпълнители. Това стана ясно по време на изложба с 11-те наградени проекта, избрани от международния конкурс, организиран от Община Варна. В надпреварата участваха 370 предложения от цял свят.
„В Деня на народните будители поздравявам целия екип на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за грижите и всеотдайността, с които съхраняват книжното богатство на Варна! Спомням си първите разговори с г-жа Емилия Милкова, които ни обединиха, че искаме да създадем не само нов дом за книжния фонд на града, но и модерно културно пространство за различни събития. Днес равносметката показва, че заедно извървяхме голяма част от този път. Организирахме международен конкурс, в който се включиха водещи архитектурни студия от цял свят, защото бяха вдъхновени от Варна. Вярвам, че колегите от холандското студио, които спечелиха първото място, ще предадат бързо проекта, за да можем да започнем строителството през 2018 г. В историята на града ни има събития, в които чуждестранни творци с помощта на варненци създават знакови обекти. Например Морската градина, дело на чешкия паркостроител Антон Новак! Затова сме европейски град, в който традиции и новаторство вървят ръка за ръка“, каза кметът.
„Обикновено на 1 ноември предлагаме на своите читатели възможност да разгледат най-старите, най-интересните и редки книги, които притежава варненската библиотека. Днес решихме да представим идеята за новите будители, за тези, които в едно друго време – 21-ви век, искат да направят нещо, което да покаже,  че са духовни, мислещи, четящи хора. Това именно е международният конкурс, за който благодаря на кмета Иван Портних, на председателя на ОбС Тодор Балабанов, които днес са с нас, защото са част от причината да има такава изложба“, каза Емилия Милчева. Тя припомни, че новата библиотека във Варна ще бъде първата в страната от 30 г. насам.
На събитието присъстваха и представители на  Architects for urbanity – холандски екип, който спечели проекта. Договорът за проектиране е за около 600 000 лв., а индикативната стойност за цялостното изграждане на сградата е около 30 млн. лв. Общината проучва различни възможности за осигуряване на финансирането.

Фото Live.Varna.bg