Провадия живее в страх от падащи камъни

При укрепване на скалната маса пострадаха двама алпинисти. По-тежко пострадалият от тях е със счупени бедра и ръка, а колегата му е с охлузвания. Мъжете са настанени във варненската болница „Св. Анна“, като и двамата са стабилни и контактни. Единият от тях е на 52 години, а другият – на 43. По-възрастният работник е със съмнение за фрактура на бедрата, а другият е с по-лека фрактура.

10-provad
Картината в Провадия е страшна. Тонове скали са надвиснали над постройките, хората продължават да живеят в страх, съобщи Нова телевизия.
Огромните скали, свлекли се в Провадия, са съборили част от къща. Започва разчистването на тоновете камъни, които затиснаха алпинист. Мъжът е със счупени крака, няма опасност за живота му.

10-provad3
Над 20 тона каменни блокове са се врязали в една от евакуираните къщи при свличането, затрупало алпинист при укрепването на скалния венец. За щастие, мъжът е жив, има фрактури на краката. Хората от 14-те къщи, евакуирани още на 12 декември миналата година, обаче са в шок. Домовете им не са застраховани и пострадалите се надяват на помощ от държавата.
Общината е осигурила подслон на хората. Прогнозата е скалите да бъдат укрепени до месец. А опасността от падащите канари расте заради високата влажност след дъждовете.
От общината уверяват, че безопасността на всички е гарантирана максимално, а от Инспекцията по труда започват проверка.

10-provad2
Около 136 000 лева ще бъде стойността на укрепването на свлачището над Провадия и това са само обезопасителни мерки, а не цялостно укрепване,  заяви Стоян Пасев, областен управител на област Варна, цитиран от „Фокус“. По неговите думи, в момента укрепителните мероприятия продължават, направени са и предписания как да се работи.
„Трябва да се направи и заключение, защото свлачището е на същото място, когато земята се свлече преди два месеца. Пострадалият работник е от фирмата, която го укрепва, и затова трябва да се вземат някакви генерални мерки. Трябва да се съборят всичките скали и да се направи проектиране на целия скат като генерално решение на проблема”, подчерта Пасев.
По отношение на намеса на междуведомствената комисия по бедствията и авариите той посочи, че в момента тя преминава към друго министерство, не към МВР. „Въпросът е, когато са приложат обезопасителните мерки, да има гаранция, че ако пък тръгне свлачището, няма да достигне до домовете на хората”, каза още Стоян Пасев.