Проблем от почти 10 години: Сграда се издига в опасна близост до електропровод

Веселин Златков

Всеки, който погледне тази сграда на пътя за „Виница“ във Варна, ще види, че нещо в разположението ѝ не е съвсем наред. Казано по-просто, че тя е твърде близо до електропровода. На подобни съоръжения от електропреносната система винаги има предупредителна табела „Опасно за живота!“, която спира хората да се приближават прекалено много. Но какво да кажем, когато в непосредствена близост се издига цяла жилищна сграда, където се предполага, че хората не само ще припарват, а ще живеят?

 
Отговор на този въпрос липсва вече 9 години.
Точно толкова време мина от момента, в който „Народно дело Седмицата“ за пръв път повдигнаха проблема, след сигнали на граждани пред институциите. Това, което беше постигнато тогава, беше спиране на строежа. Причината, посочена от тогавашния кмет Кирил Йорданов, беше напълно ясна – обектът представлява опасност, на първо място за самите работници, които работят на него. Спирането на работата на обекта трябва да е факт от ноември 2008-а. Според свидетели, запознати с реалното състояние на нещата, това не се е случило. Всъщност това се вижда и с просто око, ако се сравнят архивните и актуалните ни снимки.
9 години по-късно, постройката все така си се издига в близост до електропровода с мощност 20 kW и напрежение 220 V. Макар и да не е още готова, сградата определено има по-завършен вид. Въпросът, който задават хората, който често преминават покрай нея, е един: Какво ще е бъдещето ѝ?
Дали институциите ще си затворят очите и ще позволят тя да бъде довършена? Ще има ли хора, които ще живеят толкова близо до електропровод, при положение, че опасността е установена още докато върви строителството?
Засега точни отговори няма. За съжаление, в днешно време става все по-малка вероятността такива да се получат, дори и проблемът да е поставен от граждани пред медиите.