При обжалване на присъдата си: Анита Мейзер не била убила Николай, вживяла се във вината си

„Искам цяла България да знае, че съм в затвора за подкуп и съм осъдена по честната дума на един полицай, който има лично отношение към мен. Не съм причинила смъртта на мъжа си“, това каза пред медиите Анита Мейзер на излизане от съдебната зала, където беше гледана днес нейната жалба срещу осъдителната ѝ присъда.
Пред състава на Апелативния съд във Варна тя обясни, че признаването на вината ѝ за причиняването на смъртта на мъжа ѝ Николай станало под влияние. Въпросният натиск тя приписа както на полицаите, разследвали случая, така и на първоначалната ѝ защита. Те обяснили на Мейзер, че не е добре за нея да сменя твърденията си за обстоятелствата от фаталната нощ. По думите ѝ, било и казано, че ако се признае за виновна, може да мине с условна присъда и да не отиде в затвора.
Анита Мейзер изложи пред Апелативния съд нова версия за това как се е стигнало до смъртта на Николай. Както стана ясно и от изчитането на показанията ѝ, до момента твърденията ѝ са, че след като участвала в експеримента със свинските опашки, тя установила, че мъжът ѝ е починал, защото не е успял да освободи стегнатия си врат. След това тя изпаднала в шок, почнала да се държи неадекватно и отишла до магазина за цигари и кухненска хартия.
Новата версия на Мейзер е, че тя изобщо не е затягала със свински опашки врата на мъжа си. Той бил направил това сам, докато тя отишла да пазарува, за да избегне скандал с него. Като се върнала Мейзер започнала да чисти след котката си и едва по-късно открила Николай вече мъртъв.
„Вживях се в ролата си на виновна и проявих много креативност. Вече обаче не искам да съм в затвора заради нещо, което не съм направила“, това беше основната ѝ теза пред Апелативния съд. По искане на адвокатите на близките на Николай Димов, беше назначена нова експертиза, която да покаже възможно ли е той сам да е затегнал свинските опашки около врата си, дали положението на тялото му отговаря на новата версия и дали тя обяснява белезите по тялото му.
Анита Мейзер изнесе и ново твърдение по отношение на полицая Веселин Радев, на който тя предложи подкуп, за което е осъдена. По нейни думи, тя имала контакт с него и преди фаталния случай, който се разиграл във варненски ресторант. Там в нейно присъствие той заявил, че Мейзер е „грозна и проста“, при което тя реагирала. Полицаят обаче ѝ бил казал да мълчи, защото щяло да ѝ се случи нещо. Съдът реши да бъде направен нов разпит на служителя на МВР.
Освен да докаже невинността си, Мейзер и защитата ѝ поискаха тя да бъде пусната в домашен арест. За да покаже, че тя е уважаван член на обществото, на който няма да има доверие, адвокатът ѝ представи пред съда доказателства за благотворителна дейност, публикации от медиите по този повод, включително и снимки с уважавани личности, като бившия кмет на Варна Христо Кирчев и футболната легенда Христо Стоичков. Съдът обаче не уважи искането за освобождаване на Анита Желева от Сливенския затвор, от който тя беше докарана във Варна с линейка, заради влошеното ѝ здравословно състояние. Следващото заседание по делото в Апелативен съд Варна ще е на 29 март.