При необичайни мерки за сигурност: Турски военни кораби на Морска гара останаха зад ограда

Веселин Златков

Присъствието на два турски военни кораба на пристанището във Варна миналата седмица веднага привлече любопитните погледи. Плавателните съдове „Искендерун“ и „Сокулу Мехмед паша“ акостираха на Морска гара във вторник и останаха там до петък. Тяхното посещение е част от обучението на турски кадети, които ще попълнят старшинския състав на бойния флот на южната ни съседка.

23 - Reportazh4
Мнозина варненци и гости на града се надяваха, че корабите ще имат часове за посещение от граждани. Това е обичайна практика при приятелските визити, особено на плавателни съдове на наши съюзници от НАТО. Такива обаче няма обявени. Напротив, около корабите има опънати ограждения, а достъпът до кея се охранява от българската Военна полиция. Това стана повод за доста коментари сред гражданите, някои от които не чак толкова доброжелателни.

23 - Reportazh3
„Нали са на приятелско посещение, бе? Вчера, като бях на Морска гара, гледам аскера дава вахта в пълно бойно снаряжение – с каска, зареден автомат и два пълнителя на кръста! Такова нещо не съм виждал и на американските кораби“, коментира читател на „Народно дело Седмицата“.
Защо мерките за охраната на корабите бяха по-сериозни от обикновено, така и не се разбра. Вероятно причината се крие в ситуацията в самата Турция. В тази връзка, военните сили на страната могат да станат обект на атака и в чужбина. И въпреки това, мнозина останаха със смесени чувства от визитата на „Искендерун“ и „Сокулу Мехмед паша“.

23 - Reportazh1
Към мерките, които бяха предприети, за да не се набива на очи турското военно присъствие в града ни, можем да добавим и още няколко. Традиционната среща на командващите корабите с кмета на Варна Иван Портних се състоя при закрити врата, без на нея да бъдат поканени медиите, което е необичайно. Друга интересна подробност е, че турските кадети, които се разхождат във Варна, не носиха своите представителни парадни униформи, а се движиха цивилни. По този начин те приличаха просто на групички младежи, които говорят на турски и бяха възприети като групи подранили туристи.