Пристанище Варна отчете годишна печалба от 8 млн. лв.

Близо 8 млн. лева е печалбата на „Пристанище Варна“ ЕАД за миналата година преди данъци, сочи отчетът на дружеството, който бе представен пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. С около 1 млн. лева е увеличена печалбата на дружеството в сравнение с 2014 г. и почти два пъти спрямо 2013 г.
Общите приходи на „Пристанище Варна“ ЕАД са увеличени с около 2 млн. лева и надхвърлят 68 млн. лв. През миналата година в терминалите на пристанището са обработени над 9,5 млн. тона товари. Отчетено е увеличение от близо 6,5% при контейнерите. Обработени са над 1,8 млн. тона контейнеризирани товари или 139 140 TEU (единици).
В „Пристанище Варна“ ЕАД продължава активното обновяване на машинния парк, повишаване на производителността и подобряване условията на труд. Само за 2015 г. са инвестирани около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника. Преди дни започна поетапната доставка на новопроизведени товарни платформи, които ще се обслужват от нови терминални влекачи, доставени са нови челни и телескопични товарачи. Планираните инвестиции през тази година ще надхвърлят 10 млн. лева, 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на терминалите на пристанището, а за нова техника ще бъдат осигурени над 6 млн. лева.
През тази година се планира имплементирането на нови технически съоръжения за обработка на товари. Вече тече подготовката на открития през миналата година район около морска гара Варна, в който през този сезон ще бъдат приемани събития от международен мащаб, съвпадащи с отбелязване на 110-годишнината от откриването на съвременното варненско пристанище. „Пристанище Варна“ ЕАД ще бъде за трети път домакин на престижната регата „Тол Шипс“ от 1 до 4 октомври, получени са първи заявки за посещения от пътнически кораби, заявки за културни събития, а утре ще бъде даден старт на регата „Юнга“, организирана със съдействието на пристанището.

15 - Port1

Портът очаква делегация от Катар

Министърът на транспорта на Катар е изявил желание да посети варненското пристанище. Шефът на транспорта в емирството ще посети Варна след десетина дни, разкри българският му колега Ивайло Московски.
„По всякакъв начин, по който намерим вариант да си партнираме с тях, ще е добре и за пристанище Варна“, коментира министър Московски при визитата си в морската столица. Той припомни, че в Катар в момента се изгражда едно от най-големите пристанища в света, съобщи „Дарик“. Към момента не се обсъжда темата за отдаване на концесия на варненското пристанище, уточни транспортният министър, допълва 24chasa.bg.