„Пристанище Варна“ ЕАД – част от най-голямата европейска круизна асоциация

Пристанището посреща круизните туристи в обновена пасажерска зона

„Пристанище Варна“ ЕАД стана пълноправен член на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища MedCruise. Кандидатурата на пристанището в най-голямото европейско круизно обединение бе разгледана на 48-ата Генерална асамблея на асоциацията, която се проведе в гр. Одеса (Украйна) и съвпадна с двадесетата годишнина от създаване й. „Пристанище Варна“ ЕАД бе представено от директора на Пристанищен терминал Варна-изток инж. Любомир Добрев. Той представи историята на пристанището и града, традициите и следваните високи стандарти при приемане и обслужване на пътнически кораби в град Варна, който е ключова круизна дестинация в Черно море.

Представителите на най-големите круизни оператори в света бяха запознати и с концепцията за развитие на зоната около Морска гара – Варна, която в момента се рехабилитира цялостно и ще придобие още по-атрактивен вид, осигуряващ връзката между града и морето.  Цялостното обновяване на зоната, станала любима на жителите и гостите на града, значително увеличава рекреационно-туристическия й потенциал. В района вече е изграден автомобилен паркинг, който не само ще разтовари намиращите се в близост жилищни райони, но ще осигури оптимизация при обслужването на автобуси за пътническите кораби. В зоната вече е изградена и уникална за страната инсталация от морски контейнери, в която наред със заведения ще бъдат разположени регатни офиси и информационни центрове за предстоящи събития. В реновирани пристанищни сгради, които не се използват за оперативната дейност на терминала, се изграждат  заведения, а в непосредствена близост до тях и голяма детска площадка. Зоната ще приема граждани и чуждестранни круизни туристи с богато озеленяване, превръщайки се в градски крайморски оазис.

След представеното от инж. Любомир Добрев развитие на варненския пасажерски терминал и прилежащата му зона, 120-те делегати на MedCruise гласуваха с пълно единодушие приемането на „Пристанище Варна“ ЕАД в организацията. Осъществени са контакти между варненското пристанище и гигантите в круизния бизнес – Royal Caribbean, Princess, Costa Crociere, MSC Cruises и Celestyal Cruises.

„Приемането на „Пристанище Варна“ ЕАД в MedCruise е изключително високо признание за дългогодишните ни усилия за налагане на марката Варна на картата на круизния туризъм в Черно море. Богатата история и големият брой културно-исторически обекти в града и уникалната зона, която изградихме  около Морска гара – Варна, са гарант за бъдещето развитие на круизния туризъм у нас“, коментира инж. Любомир Добрев.

Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MedCruise) е създадена на 11 юни 1996 г. в Рим, Италия. Основната цел на организацията е да промотира и насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите морета. Сдружението подпомага своите членове при ползването на растежа на круизната индустрия, чрез предоставяне на достъп до експертни мрежи, рекламни и информационни, както и възможности за професионално развитие.  В асоциацията членуват над 100 пристанища в Средиземно море, Черно море, на Атлантическия океан, както и десетки асоциирани членове, представляващи други асоциации, туристически бордове и компании-оператори на пътнически кораби.