Приключва ремонтът на Военноморския клуб

До Коледа остава месец, а Варна ще посрещне празниците с обновен вид на една от най-хубавите си сгради. Тази емблематична постройка има специално място в традициите на града по посрещането на Рождество и Нова година.
Военноморският клуб във Варна е открит пред 1899 точно на 31 декември. От тогава тази красива сграда в ренесансов стил става прочута именно с новогодишните офицерски балове, които събирали варненския елит.

15-dnf-2
Архитект е инженер – майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в гр. Торино, Италия. Военноморския клуб се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана са хотелските стаи.
След 9 септември 1944 година клубът е преименуван в Дом на народната войска, а през 1951 година той получава името Дом народен флот (ДНФ), както е познат и днес за голяма част от варненци.

15-dnf-1
Ремонтът на фасадата на Военноморския клуб, която в годините беше загубила доста от красотата си и на места се рушеше, първоначално трябваше да започне в първата половина на 2015-а. По различни причини стартът на реставрацията беше даден в средата на 2016-а.
Днес работници разглобяваха голямото скеле, опасващо красивата сграда, която определено е възвърнала красотата си.