Признателна Варна отрупа с цветя паметника на Ботев

Веселин Златков

Дълга опашка от признателни българи, желаещи да поднесат цветя, се изви пред паметника на Христо Ботев в Морската градина във Варна. Там се състоя църковен и военен ритуал за 2 юни – денят, в който България почита загиналите за свободата й.

17 - Botev2
Ученици от училище „Христо Ботев“ и деца от едноименната детска градина, които бяха облечени в четнически костюми, се поклониха пред своя патрон. На честването присъства и Милка Кайкова, правнучка на Неделчо Кайков – Комитата, който се е бил рамо до рамо с Ботев в четата му и е запазил свидетелства за неговата гибел при връх Вола.

17 - Botev1
В навечерието на 2 юни г-жа Кайкова специално дойде в редакцията на „Народно дело Седмицата“, за да разкаже това, което е достигнало до нея като спомени на стария четник. Тя е категорична – по свидетелствата на своя прадядо Ботев е бил убит от свой четник заради драматичен спор как да бъде продължен походът на бунтовниците. Великият поет заявил, че е дал клетва и смята да я изпълни докрай. По-трезвомислещите четници, останали почти без патрони срещу въоръжените до зъби турци, смятали за единствен изход оттеглянето на дружината в Сърбия. Така се стигнало до фаталния изстрел, разказа пред „Народно дело Седмицата“ Милка Кайкова, дългогодишен медицински работник и общественик. Тя подчерта, че нейният прадядо знаел името на човека, отнел живота на Христо Ботев, но предпочел завинаги да запази тази тайна.
Мистерията около гибелта на поета вероятно ще продължи да тормози историците ни още дълги години. Това, което завинаги ще остане безспорно, е, че Ботев е един от най-великите ни национално герои и стои редом до Левски в сърцето на всеки истински българин.
Много обществени и политически организации, както и обикновени граждани от всички възрасти също отдадоха почит пред великия български поет и непримирим революционер.