Премиерът Бойко Борисов: На Варна трябва да се дава много

„На Варна трябва да се дава много. За съжаление, толкова много неща накуп се наложи да правим за България – „Струма”, „Тракия”, „Марица”, „Люлин”… Магистрала „Хемус” е изключително важна. Извикал съм шефа на агенция „Пътна инфраструктура” тук, с цялата карта на трасето, за да  видим къде може изпреварващо да пуснем лотовете, за да облекчим максимум бързо движението”, това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Live.Varna.bg. Министър-председателят беше на посещение във Варна в събота.
Той допълни, че е поел ангажимент да помогне финансово и за изграждането на най-големия православен комплекс в морската столица – храм „Св. Прокопий Варненски”.
Бойко Борисов направи подробен обзор на енергийните проекти в България, като обяви, че на 5-6 септември Варна ще бъде домакин на голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб „Балкан“.

2 - Bojko 3
„Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за „Южен поток“, които стоят на пристанищата във Варна и Бургас“, каза премиерът.
Той бе категоричен, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България. Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи без Русия, заяви Борисов.

2 - Bojko 2
Премиерът беше госта на откриването на Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във ВВМУ „Н. Вапцаров”. Домакин на тържеството бе комодор Боян Медникаров – началник на висшето училище, а сред гостите бяха освен Борисов, Ивелина Василева – министър на МОСВ, Николай Ненчев – министър на отбраната, кметът на Варна Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, народни представители, районни кметове.
Проектът е на стойност 1,1 млн. евро, с партньори Областна администрация – Варна, и Басейнова дирекция „Черноморски район” – Варна. Финансирането е осигурено от програма „Интегрирано управление на морските и вътрешните води” по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Изграденият комплекс се състои от система за наблюдение на морските пространства, интегриране на информацията за състоянието на морските води и развиването на уникален европейски и регионален мащаб център за борба с нефтените разливи и оперативен център за управление. Системата е открита за надграждане и за ползване от заинтересовани институции.

Фото Live.Varna.bg