През 2015 г.: Екипът на СБАГАЛ помогна на 2258 бебета да проплачат за първи път

Екипът на СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ – Варна, помогна на 2258 бебета да поемат първия си дъх през 2015 г. Това е с над 100 по-малко родени във варненската специализирана болница бебета в сравнение с предходната година, като този спад се обяснява с по-малкия брой родени деца у нас като цяло през годината.

2015-а в АГ-то мина под знака на момчетата, тъй като те са със 138 повече спрямо момиченцата. 60 от пациентките пък са се сдобили с близнаци. Най-младата родилка през годината е била на едва 13 години, сочи статистиката на СБАГАЛ. Най-възрастната майка пък е била на 51 години.
„През последното тримесечие на 2015-а имахме рязък спад на ражданията. Месечно регистрирахме едва по около 170 новородени, което е изключително малко“, коментира шефът на болницата д-р Радослав Минков. За сметка на това новата година стартира в АГ-то с невероятен бум. От 3 януари насам среднодневно в родилното отделение проплакват по около 7 деца. Така само за първите две седмици от новата година екипът на болницата е помогнал на около 110 дечица да поемат първата си глътка въздух. „2016-а започва изключително успешно и това ни дава надежда, че цялата година ще е успешна“, коментира д-р Минков.
Ударното начало, здравите деца и щастливите майки са и чудесен знак в навечерието на големия български празник Бабинден. След като болницата затвърди позициите си, като защити най-високи акредитационни оценки за уникалните си отделения, след като спечели и утвърди доверието на пациентите си от цяла Североизточна България, спасявайки десетки бебета в тежко състояние, сега екипът на АГ болница се надява, че в края на годината ще се може да даде на своите пациенти още по-добри условия и ще привлече повече млади специалисти с дух на победители.