Президент, премиер и министър реагираха емоционално на трагедията

 

Президентът на България Румен Радев направи емоционален коментар пред bTV в деня на смъртта на кап. Анастасов. „Искам да изкажа съболезнования на семейството и на близките на колегата кап. Георги Анастасов. Един трагичен инцидент стана днес. Искам да благодаря на спасителния екип, който направи всичко възможно да спаси командира на екипажа, и на медицинския екип, който направи всичко възможно, за да го спаси“, коментира държавния глава.
„Много са емоциите при този инцидент. Състрадание и гняв са основните, защото едно е сигурно – нашите летци имат много по-малко летателни часове от средните стандарти на НАТО“, обясни президентът.
„Познавам командира на екипажа, който почина днес, макар и бегло. Той беше един много обаятелен и интелигентен човек. Тези момчета летят три пъти по-малко, а и повече, отколкото е разписано в стандартите на НАТО“, сподели Радев.
„Очаквам бързи и конкретни мерки, защото трябват пари за подготовка на тези кадри“ , каза още той. „Не е морално към българските летци да се отнасяме по този начин. Те летят много малко, а що се отнася до самолетите Миг-29, те летят, защото ние сами удължихме живота им. Очаквам бързи и конкретни мерки на правителството да се отпуснат пари за самолети. Има решение, няма какво повече да го умуваме. Проектът трябва да тръгне, а не да се бави под една или друга форма“, отсече държавният глава, цитиран от „Пик“.
„Държавата трябва да вземе мерки. Трябва да стабилизираме непременно сектор „Сигурност“ и отбрана“, добави той. По думите му за защита при нападение са ни необходими минимум 16 самолета. „Спорът за самолетите е между авиатори и лобисти. Последните искат да сменят сегашните самолети с още по-стари на цената на нови“, разкри Румен Радев.
Връзката на инцидента с хеликоптера „Пантер“ и проблемите около авиацията и избора на самолети, се появи и в коментара на премиера Бойко Борисов за случилото се.
„Отново заварихме едно секретно министерско постановление, което страшно ми напомня постановлението на по-предишното правителство за „Уестинхаус“, а то е, че се взема решение по-късно следващите да вземат решение да купят „Грипен“. Ами, като не вземате решение, не го вземайте и не ни препоръчвайте!”, заяви Борисов, цитиран от bTV.
„В случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света, най-добрия хеликоптер. И понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова животът, сме загубили 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 милиона, колкото коледните надбавки на пенсионерите. Когато говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно”, каза министър-председателят.
След 30 дни ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на пилота майор Георги Анастасов. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който отиде там за погребението на бойния летец, предаде“Фокус“.
„Макар че някои от нещата вече са свършени, но нека назначената комисия, Военна полиция и Военноморският флот си свършат работата. Дали е човешка или техническа грешка, ще кажат специалистите“, категоричен бе Красимир Каракачанов. „Определено, не може да се говори за технически причини или още по-малко за лоша подготовка на пилота. Георги Анастасов е един от най- добре подготвените пилоти на хеликоптери в България. Машината е била в изправност, но по време на подобни действия, се случва всичко. Нека специалистите да кажат какво е“, заяви Красимир Каракачанов. Той поясни, че още в деня на инцидента се е обадил на бащата на загиналия пилот и е изразил своите съболезнования към семейство. „На българските воини, които продължават да служат в армията, въпреки тежките условия и недоимък, мога само да изразя своето уважение и преклонение“, каза министърът. Каракачанов бе категоричен, че всички български войници са много по-добре подготвени от тези на много от нашите партньори. „Нека да продължат да носят гордо службата, защото имаме нужда от тях“, заяви министър Каракачанов. В неделя с пълен военен церемониал Ямбол и целият военен елит – министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили, се сбогуваха със загиналия пилот майор Георги Анастасов в родния му град.