Президентът Румен Радев: Варна е пример за решаване на основния проблем на България

 

„Демографията е основният проблем на страна, дисбалансите в регионалното развитие, множеството социални проблеми, проблемите в образованието и здравеопазването, в реализацията на младите хора – всичко това комплексно се отразява на демографията“, заяви пред репортери във Варна президентът Румен Радев, който миналата седмица беше на посещение в морската столица. Държавният глава каза също, че Варна е град, който е добър пример за справяне с демографския проблем.
„Мисля, че Варна е един добър пример. Тук се полагат огромни усилия, самият факт, че Варна заслужи да бъде Европейска младежка столица, е достатъчно показателен. На срещата ми с дейците на културата и изкуството във Варна, на образованието, се видя, че се полагат огромни усилия, търсят се нови подходи, нови пътища, социални иновации… Разбира се, държавата има да върши още много“, коментира Радев.


Президентът ще участва в инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“. Той ще се включи в дискусия, в която ще участва и европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич, който е на посещение във Варна по повод Националната младежка среща „Младежки пространства”.
„Самото поставяне на проблемите и търсенето на нови перспективни форми на тяхното решаване, че България върви уверено по пътя на интеграцията със стандартите на Европейския съюз“, каза още Румен Радев.
По време на визитата си във Варна държавният глава посети в болницата двамата пострадали при падането на вертолета „Пантер“ в морето пилоти и се срещна с военнослужещите във вертолетната база „Чайка”.
„Продължавам да настоявам модернизацията на армията да става с грижа за хората, за издигане на тяхната мотивация и социален престиж, както и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка. Изключително важно е животът, здравето и безопасността на военнослужещите да бъдат гарантирани“, това публикува държавният глава във профила си във фейсбук заедно със снимки от посещението си в болницата и във вертолетната база, където с него беше и военният министър Красимир Каракачанов.