Пред консулството на РФ във Варна: Русофилите осъдиха доктрината „Русия – най-голяма заплаха за България“

 

Представители на няколко обществени и политически организации, ветерани от Втората Световна война, антифашисти и рокери се събраха днес пред генералното консулство на Руската федерация във Варна. Тяхната демонстрация беше в знак на протест срещу тезата, че Русия е основната външнополитическа заплаха за България, която е част от доклад за националната сигурност, приет от правителството ни миналата седмица.


„Бяхме свикнали с подобни определения, бълвани по националните медии от бившия президент Росен Плевнелиев, бившия министър Митов и другите представители на десницата в предишното управление. Но да се приема в официален доклад на правителството на Бойко Борисов, че Русия е най-голямата заплаха за България, говори за неадекватност, слугинаж и безропотно подчинение на външни сили“, каза по време на събранието полк. Младен Николов, ветеран от Втората Световна война. Той призова премиера Борисов да заличи текста от доклада и да се извини на Русия.
Руският генерален консул във Варна Сергей Лукянчук се включи в акцията на русофилите и им благодари за подкрепата. Той заяви, че дружбата между България и Русия е стара и е била подлагана на много изпитания, но е оцеляла. Дипломатът призова за единство в славянския свят.
Малко по-късно в събранието се включиха и група рокери, който пристигнаха пред консулството с развети български и руски знамена. Митингът прие протестна декларация, адресирана до Народното събрани и президента Румен Радев, в която се заявява категорично несъгласие с доклада за националната сигурност, а Русия е наречена „страж на мира по целия свят, единственият истински отпор на тероризма“. Цитирани са и думите на Капитан Петко Войвода: „Няма сопа, която да избие от сърцето на българина Русия“.