Пред дома на починала жена: Роми посегнаха на екип на линейка и раниха лекар

Виолета Николаева

Млад лекар от „Бърза помощ“ стана жертва на побой и е с охлузена ръка, след като се опита да помогне на умираща жена. Това е поредният случай, в който роми посягат на екип на линейка. Неприятният инцидент се разигра в ранните часове на миналата сряда.
Шофьорът на линейката Веселин Николаев разказа пред репортер на „Народно дело Седмицата“, че на адреса на ул. „Пробуда“ са се озовали 5 минути след подаване на сигнала при тях, че там има нуждаещ се от лекарска помощ. Пристигайки на мястото обаче, двамата мъже са посрещнати от други двама, които издърпват доктора и му посягат. Следва дърпане по ръцете и схватката загрубяла по разказа на шофьора.
Така медикът д-р Фарук, който е от младите лекари на „Бърза помощ“, не могъл да стигне изобщо до къщата с болната жена. Между ударите на нападателите си той успял само да се върне обратно в линейката. С шофьора се разбрали без думи и потеглили дори на отворена врата, за да се измъкнат от нападателите.
Тъй като има подаден сигнал, на адреса пристига втора линейка, заедно с полиция, която установява, че пациентката е починала преди близо два часа. Младият лекар даде по-късно същия ден показания в Първо районно, но въпреки обещаното изявление за медиите, се отказа да говори и си тръгна безмълвно. Дори приятелката му помоли бурно медиите да не се намесват, защото ситуацията е опасна за пострадалия.

6 - Linejka 1

Роднини твърдят, че лекарите закъснели

Наш екип провери какви са настроенията на мястото на нападението. Положението там се оказа страшно. Хората плачеха, жената, заради която е била извикана линейка, починала, е на 51 години. През нощта е вдигнала кръвно. Близките й веднага сигнализирали на тел. 112.
Съседите на почернената къща обаче твърдят, че са чакали първата линейка час и половина.
Не е ясно откъде идва забавянето, но хронологията показва, че сигнал към тел. 112 е подаден от адреса, линейката го получава към 2,55 часа по думите на шофьора и се озовава на мястото след 5 минути. Там обаче хората са вече озверели от чакане и нападат лекаря. Той не успява да влезе и да види болната.
„Час и половина чакахме, жената умря. Всеки момент чакаме да идва смъртта вкъщи. Нищо не направиха. Видяха я, казаха, ще се оправи, и си тръгнаха. Не сме ги били. Полицията с нас тука чака линейката“, разказва една от съседките на починалата.
„За какво ни е да ги нападаме? Нали после ще ни изкарат агресивни. Ние разбираме, че сме роми, но живеем в България. Да ги съдят тия лекари. Те дават клетва, а не спасяват човешки живот“, допълва друга жена от мястото на разигралата се трагедия.