Предупреждение от потърпевш: 15 секунди разговор с номер, започващ с +247, е 12 лева

Читател се свърза с нас, за да сигнализира за измама. От известно време подобни призиви се въртят и във фейсбук. Ето какво написа читателят ни:
„Пети ден ми се звъни от този номер +247151080 и ми затварят. Внимавайте с този номер. Явно е някаква схема за теглене на пари. Един път им върнах разговора и сметката ми за 15 секунди набъбна с 12 лева. Насреща никой не отговаря.“
Телефонни измамници, позиционирани на остров Възнесение (Ascension Island) в Атлантическия океан, атакуват български абонати на мобилни оператори по метода „пропуснато повикване“. Става въпрос за телефонна измама, която струва на българските абонати минимум 32 лева на обаждане, коментираха експерти по сигурността.
Въдицата е хвърлена, когато мошениците изберат телефона ви и още след първото позвъняване затворят. Остава известие, че са ви търсили от номер +247 112066. Рефлексът в такива случаи е да позвъните обратно на посочения номер от любопитство. Ако го направите, вече сте в капана. Номерът е част от мрежа за предоставяне на еротични телефонни услуги с добавена стойност и обаждането до него струва 19.95 долара за разговор, но има и такива, които отчитат такса за всяка секунда оставане на линията. В тези случаи се включва автоматична система, която казва на английски в музикален съпровод „Изчакайте връзка с оператор“ и докато затворите, може да направите сметка между 20 и 50 лева.
Не се чудете откъде на остров Възнесение ви знаят номера – системата генерира произволни номера в избраната за мишена държава. Експертите препоръчват да блокирате номера. Според разследване на полицията в Солсбъри и в Оушън Сити в САЩ, проведено съвместно с ФБР през март 2015 година, са засечени телефонни измами от остров Възнесение за над 2 милиона долара, писа преди време „Монитор“ по същия повод.