Представят българската школа в шрифта с уникална експозиция

 

В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев (1916-1985) на 28.03.(вторник) от 18 ч. в Градската художествена галерия на Варна се открива изложба, посветена на българската художествена школа в шрифтовото изкуство.

 
Експозицията включва творби на над 40 художници на шрифта от 50-те години на миналия век до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия.
Изложбата е подредена в трите зали на източното крило на галерията и представя 90 табла, разделени в две самостоятелни експозиции. В зали шест и седем са представени плеяда художници от миналото до днес, работещи в областите на българската книга и кирилският шрифт.
На двете нива на зала пет е разположена експозицията, посветена на 100-годишнината на проф. Йончев. Юбилейната изложба отбелязва огромния принос на професора за българската култура и влиянието, което продължава да оказва върху формирането на съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система. Проф. Васил Йончев е основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.
Сред представените над 40 автори различаваме имената на: Борис Ангелушев, Васил Бараков, Стефан Кънчев, Олга Йончева, Васил Йончев, Александър Поплилов, Петър Петрунов, Милка Пейкова, Тодор Варджиев, Кирил Гогов, Стефан Ковачев, Кирил Златков, Васил Кателиев, както и Кристина Костова, станала известна като създател на Adys – българският шрифт за дислектици.
Гостуването на изложбата във Варна е по покана на Градската художествена галерия и е част от събитията, посветени на 120-годишнината на Първото висше учебно заведение за изкуство в България. Изложбата продължава до 19 април.