Представиха проект за 140-метров небостъргач в центъра

Проект за първият истински небостъргач във Варна, който се предвижда да е висок 140 метра, предизвика вълнения и коментари на граждани и специалисти. Визуализацията на сградата, която трябва да носи името Astral Tower се появи в сайта за световна архитектура e-architect.com в края на октомври.

Мястото, на което е предвиден да се появи небостъргачът по проект, е на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Битоля“, срещу МБАЛ „Св. Анна“ и до големия магазин на „Лидл“. В момента на терена, предвиден за 140 метровата сграда, има бензиностанция.

Проектът за небостъргачът е на арх. Светослав Станиславов и неговият екип от архитектурно студио STARH. Поръчката за проекта е на Astral Concept. В многофункционалната модерна сграда е предвидено да има жилищни и офис площи, 4-звезден хотел, мол, супермаркет, фитнес зала, ресторант и кафене, банкови офиси за здравни услуги. Засега няма информация за хода на процедурите, които трябва да премине сградата, преди да се пристъпи към реализацията ѝ.

Публикацията на проекта в електронни медии предизвика разделение сред варненци в социалните мрежи. Противниците му твърдят, че избраният терен е твърде близо до центъра, а не е допустимо в сърцето на Варна да се изграждат небостъргачи.

Други са на мнение, че сградата ще направи градът ни по-модерен и силуетът му в никакъв случай няма да навреди на архитектурния му облик, особено в тази част.

Има и трета група граждани, които се интересуват по принцип как се взема решението „за“ или „против“ подобен мащабен частен проект и до каква степен гражданите имат право да изразят мнението си по него.

изображения: STARH