Председателят на общинския съвет разкри възможностите за „Спартак“

 

Юридическият модел на сделката за прехвърляне на стадион „Спартак” и прилежащите му площи тепърва ще бъде търсен. Обявеното преди седмица предложение на мажоритарния акционер „Инжстрой” да върне апортираните от Община Варна имоти в съвместното дружество Спортен комплекс „Спартак” официално е получено в общинската администрация и вече са възложени оценки. След като те бъдат завършени, въпросът ще бъде разгледан от местния парламент, обясни за Дарик Варна неговият председател Тодор Балабанов миналата седмица.
„В зависимост от модела, който ще се избере, ще се прецени дали общината би придобила СК „Спартак”, или само недвижимите имоти. Желанието ни е всички съоръжения да бъдат прехвърлени към футболния клуб, който е съвсем различен юридически субект, и той да ги стопанисва, а постъпленията да постъпват в бюджета му”, каза Балабанов. По негова информация дружеството няма задължения, а само натрупани загуби. На този етап няма официално заявен интерес от страна на бъдещ инвеститор. При появата на такъв основна роля при преговорите би следвало да има сегашното ръководство на футболния клуб, смята председателят на Общинския съвет.
„Когато се появи инвеститор, тогава ще се вземе решение кой да преговаря с него и какви условия да бъдат поставени. В договора ще бъдат предвидени гаранции и за двете страни, но е още много рано да се коментира”, добави още Балабанов. До намирането на инвеститор сегашното ръководство трябва да осигури бюджета за издръжката на отбора.
Както вече е известно, правителството ще отпусне 1 млн. лв. за ремонта на стадион „Спартак”, който трябва да има нов вид до края на август следващата година, когато футболният отбор ще празнува вековен юбилей. Ангажимента средствата да бъдат гласувани пое премиерът Бойко Борисов, който в началото на седмицата се срещна с бивши и настоящи ръководители на клуба, футболисти и фенове.