Председателят на НС ще е патрон на балетния конкурс

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде патрон на Международния балетен конкурс Варна 2018. Това стана ясно миналата седмица по време на среща между г-жа Караянчева, кмета на града Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, зам.-кмета Коста Базитов с Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс“ – Варна, и Соня Димитрова, член на УС на фондацията. „Много съм вдъхновена от поканата, която получих. За мен е чест и удоволствие да бъда патрон на най-стария в света международен балетен конкурс, който е една изключително престижна визитна картичка на Варна и на България и трябва да бъде подкрепян“, каза Цвета Караянчева.
Балетната олимпиада в Летния театър ще бъде открита на 15 юли. Очаква се публиката да се срещне с изкуството на танцьори от Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е първият в света. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България и е под егидата на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.
Няколко законодателни инициативи предложиха представители на дамски организации по време на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във Варна. Срещата се състоя по инициатива на кмета Иван Портних и в нея участваха представители на Асоциация „Да съхраним жената“, Зонта клуб, Inner Wheel Club. На разговорите присъстваха още областният управител Стоян Пасев и депутатът Емилия Милкова.
„Ние приветстваме приемане на Закона за доброволчеството. Във взаимоотношения с наши партньори от Европа сме установили, че този закон действа много мобилизационно, не само за младежите, но и за възрастните хора, които са едни от най-солидните доброволци“, заяви по време на срещата председателят на Асоциация „Да съхраним жената“ Йорданка Ненчева. Тя посочи още, че организацията предлага и настоява да се приеме Закон за възрастните хора. Работим с юристи, дали сме препоръки към Министерски съвет и правните комисии. Това е един социален закон, персонален за определена категория от населението, която е крайно незащитена, допълни Ненчева.
Дамите поискаха още промени в Закона за закрила на детето. Според тях трябвало да се работи в посока да не се отнемат автоматично деца от семействата им и да се настаняват в приемни семейства, особено в случаи, когато единият родител почине.
„Благодаря Ви за това, което правите“, обърна се Цвета Караянчева към дамите от сдруженията. „Хубаво е, че сте обединени, че сте заедно и е достойно за възхищение това, което успявате да направите в полза на обществото чрез подкрепа за най-уязвимите наши съграждани“, подчерта тя. Председателят на Народното събрание се ангажира да отнесе въпросите на представителките на неправителствения сектор към народните представители от ресорните парламентарни комисии, както и чрез кмета Иван Портних да върне информация към дамските организации.

Фото Live.Varna.bg