Предложиха Варна за престижно отличие в IT бизнеса

Община Варна е номинирана за „Аутсорсинг град на годината“ от Българската аутсорсинг асоциация. „Тази номинация е чест за нашия град, тъй като полагаме усилия Варна да бъде предпочитана инвестиционна дестинация за компаниите от IT и аутсорсинг индустрията. Офиси вече откриха компаниите „Сайтел България“ и „Консентрикс сървисиз България“, които оцениха нашите квалифицирани млади хора, надяваме се инвестициите в сектора да продължат“, коментира кметът на Варна Иван Портних.
За оспорваното отличие се състезават още шест града Бургас, Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Русе и София. Целта на категорията е да отличи съвместните усилия на местна власт, бизнес и университет за създаване и развитие на най-добри условия за растеж на сектора в конкретния град. Кои са най-добрите в аутсорсинга у нас ще стане ясно след по-малко от месец, на 16 юни вечерта на официална церемония в София.
Конкурсът е разделен в 6 категории, като 4 от тях са насочени към професионалистите в бранша: Доставчик на аутсорсинг услуги на годината (Outsourcing Service Provider of the Year); Център за споделяне на услуги на годината (Shared Service Center of the Year); Аутсорсинг работодател на годината (Outsourcing Employer of the Year) и Иновации в аутсорсинга (Innovation in Outsourcing).
Останалите 2 категории имат за цел да обърнат внимание на усилията в създаване на благоприятна и подкрепяща среда за развитието на аутсорсинг индустрията в България. Това са Аутсорсинг град на годината и „Аутсорсинг бизнес сграда на годината“.
За първи път у нас ще бъдат връчени годишни награди за отлични постижения в аутсорсинг сектора, в който у нас към края на юни м.г. са заети над 35 000 висококвалифицирани професионалисти. Броят на наетите бележи ръст от 5,5% в сравнение с декември 2014 г. В периода 2010-2014 общият брой на работещите в аутсорсинга отбелязва среден годишен растеж от над 17%. Българският аутсорсинг пазар се оценява на 964 млн. евро през 2014 г., 848 млн. евро през 2013-а и на 784 през 2012-а. Данните са последният годишен доклад за аутсорсинг индустрията у нас, изготвен по поръчка на БАА.