Преди 42 години: Трима спартаклии стават европейски шампиони с България

Изминаха 42 години, откакто тримата бивши футболисти на Спартак – вратарят Константин Костадинов и защитниците Димитър Енчев и Георги Андонов – станаха европейски шампиони за юноши с България.

На 31 май нашите покоряват върха на Стария континент, след като на финала бият Югославия с 1:0 в шведския град Малмьо. Костадинов и Енчев са титуляри, като бранителят извежда отбора с капитанската лента. Преди това, на 1/2-финалите, България бие Шотландия с 1:0. Косьо и Митко отново са в състава, а Жоро пак е резерва.

Преди мачовете във финалната четворка нашите излизат от групата след победи над Люксембург с 2:1 и Дания – 3:2, и 0:0 с Уелс. В тези срещи Костадинов и Енчев също вземат участие.

42 години по-късно тримата еврошампиони са далеч от футбола. 60-годишният Костадинов е общински шеф на басейн „Приморски”, наборът му Андонов живее в рибарското селище в кв. „Аспарухово”, като освен на риболов, ходи и на лов, а 61-годишният Енчев е началник на общинския приют за временно настаняване на бездомници и социално слаби лица в града.