Преди 25 години: Старецът Паисий Святогорец предсказа руско-турската война

В момент на големи трудности задължително си припомняме пророчествата на Нострадамус и Ванга. Преди 25 години старецът Паисий Святогорец предсказа руско-турската война. Съгласно това пророчество Русия ще победи, а Турция завинаги ще изчезне от световната карта.
След падането на СУ-24 в Сирия предсказанието на Монаха от Свещената планина Атон се превърна в сензация по отношение на схватката между Турция и Русия. В интернет внезапно стана популярен документалният филм „Армагедон – войната, която скоро ще започне. Пророчества на стареца Паисий Святогорец“. Това е филм, който е бил заснет от гърците преди няколко години.
Историята разказва писателят Юрий Воробиовский, автор на книги и документални филми, посветени на планината Атон и старите хора, живеещи там.
„Моля да не сравнявате Паисий с Ванга.“ Това са първите думи, които изрече Воробиовский. „Православната традиция говори за духове, пророчества, идващи от Бога, и съвсем от друго място, от Ада. Като критерий се взима личната святост на  предсказателя.”
Като доказателство мъдреците от Русия говорят за история с участието на митрополит Нафанаилов, когото самата Ванга е поканила лично за съвет. Митрополитът носил кръст-енколпион с частица от Честния кръст Господен. Веднага щом гостът влязъл в дома на Ванга, сляпата пророчица истерично закрещяла с променен глас: „Това ми пречи да говоря! Заради това аз нищо не виждам! Не искам това да се намира в моя дом!“ Защо ли Ванга се е  изплашила от кръста? Като признак на святостта на ясновидката се счита храмът, който Ванга е построила със собствени пари. Но това място не е осветено от Българската православна църква. Това също е красноречив факт. Всеки може да си построи каквото си иска, казват православните, които следват канона и традицията.
Припомняме обаче, че Христос и всички негови истински последователи не са отричали и заклеймявали нищо – добро или зло, окултно или мистично, а напротив – използвали са всички методи, дадени от Бога, за негова слава и спасение на човеците, коментират запознати.
Повече от 40 години Паисий е прекарал в аскетични подвизи в Светата планина Атон. Той е един от най-уважаваните гръцки старци, почитан и в Русия. За стареца е написано следното: „Дясната му ръка не била добре поради постоянното кръстене и молене посредством броеницата. Въпреки проблемите с ръката, той продължавал да се моли. Броеницата държал в дясната ръка, а кръстенето извършвал с лявата… Старецът приличал на воин, който се бие с врага с „оръжието на правдата в дясната и в лявата ръка“. През януари 2015 г. Светият синод на Вселенската патриаршия го обяви за светец. Паисий е включен в месецослова на Руската православна църква. Когато бил млад, преди да отиде в Атон, той три години и половина служил като радист в гръцката армия.
Ето какво казал светецът, а от кои нива на битието – светли или тъмни – е черпил информация, нека всеки сам да прецени, според църковните или собствените си разбирания.

Писателят Юрий Воробиовский
Паисий е казал: С единия крак турците са в гроба

23 - Predskaznie2

–    Какво точно е заявил Паисий относно Руско-турската война?
–    В документален гръцки филм за неизбежния Армагедон се споменават думите на стареца, че турците са с единия крак в гроба. Всичко ще започне от стълкновение в Средиземно море. Ще се намесят руснаците и ще се случи онова, което е предсказвал светият Косма Еполийский през 18-и век… Ще се сбъднат думите от старинната песен, станала химн на гърците, които са се борили против турското владичество:
Помогни, свети Георги,
Помогни, свети Косма,
Отново да завладеем Константинопол,
И храма Света София.

23 - Predskaznie3

–    Относно Георги Победоносец сме наясно. А кой е Косма?
–    Той е известен гръцки монах, православен проповедник. Турците са го обесили през 1779 г., считайки го за руски агент. През 1961 г. е канонизиран от Вселенската патриаршия.  Светият мъченик Косма освен с добрите си дела е известен и със своите пророчества. Например още през 18-и век е говорил за железни птици, които ту мирно летят в небето, ту изригват огън – т.е. днешната авиация, бомбардировачите. Предсказвал е домове, в които ще живеят няколко села, т.е. днешните блокове. Казвал е, че „Крадците и разбойниците вече няма да живеят в планините. Те ще живеят в градовете, ще се обличат като обикновени хора, ще ходят посред бял ден, за да ви ограбят.“
Когато наскоро Гърция беше в икономическа криза, те си спомниха думите на Косма: „На вас ще ви дадат много пари, които ще ви ги поискат обратно, но няма да могат да си ги вземат.“

– А кога започва да се изявява приемникът на пророка Косма Паисий?
–    Паисий Святогорец продължил пророческата традиция на свети Косма. Казвал е, че градът (Константинопол) ще бъде върнат на гърците вследствие на война между Русия и Турция. Турците ще бъдат унищожени и изтрити от картата на света завинаги. Защото това е държава, която няма Божията благословия. Тя ще бъде разделена на три-четири части. Ето какво казал старецът, когато го попитали относно събитията в бивша Югославия: „Днес заради турците европейците създават независима държава с мюсюлманско население. Но аз виждам, че в бъдеще те деликатно ще разделят и самата Турция: ще въстанат кюрдите и арменците и европейците ще поискат тези народи да бъдат признати за независими.

–    Юрий, общували ли сте лично със стареца, когато бяхте в планината Атон?
–    Не. За първи път пристигнах в Гърция през 1995 г., година след негова кончина. Тогава нищо не знаех относно този старец. Нас поклонниците ни докараха на гроба на монаха. Изплува удивително чувство към Паисий. След посещението на гроба започнах много да чета за него. Оказа се, че по-големият ми син се е родил на същата дата като него. Впоследствие много пъти съм бил в планината Атон, срещах се с хора, които добре познават Паисий.
За повечето руснаци пророчествата на Паисий, след падането на бомбардировача, станаха сензация. Русия си има своите тревоги и проблеми: Крим, Украйна, а сега и Сирия. Атентатите, падането на самолетите, локалните войни бяха хроника на трагедиите. След като разбрах, че СУ-24 е бил поразен от турска ракета, моето сърце изтръпна и си помислих: Нима всичко започва? Аз много добре познавам пророчествата на Святогореца. Искам да подчертая, че Паисий е бил скромен човек, аскет. Споделял е откровенията си по време на беседите с учениците си и с духовните чада. Пророчествата не са лични фантазии на стареца. Притежавал е редкия дар от Бога да предава на хората знания, получени от небесата, без да преувеличава или да добавя нещо от себе си. Тези пророчества не се предават от уста на уста, а за записани в неговите книги. Издателството „Света гора“ е превела 6 тома на руски език – „Думите“ на Паисий.

–    Кога може да започне руско-турската война?
–    Точното време не е известно. Може да се съди само по косвените признаци.

–    Значи е възможно да се случи през нашия век?
–    Да, възможно е. Но падането на Турция от Русия е етап от предстоящата трета световна война.

Превод с редакция от kp.ru
Виолета Николаева
Фото личен архив на Юрий Воробиовский, Ройтерс