Преди празниците в сърцето на града: Касапницата на кабели продължи с изравяне на тротоарите

Веселин  Златков

Рязането на кабели се превърна в основна тема за всички, които живеят и работят в центъра на Варна. „Касапницата“, както я нарекоха в коментарите си мнозина от засегнатите, разстрои електронните комуникации, но уви, не спря само дотам. Проблемът се разрасна, като се прехвърли от фасадите на сградите по настилката на тротоарите.
Още след първите публикации по темата, сред които беше и репортажът в миналия брой на „Народно дело Седмицата“, кампанията по рязането на жици продължи с акцията по  спешното им възстановяване, но вече с полагане под земята.

8-9 - Kabeli - 2
В отделни дни на изминалата седмица около 10 отделни екипа работиха около Шишковата градинка в центъра на Варна, за да прекарат нови кабели за телефон, телевизия и интернет. Те замениха нарязаните без предупреждение външни трасета. По тази причина тротоарите по ул. „Михаил Колони“ и съседните около нея са почти непроходими.
Тепърва ще се види дали спешното „заравяне“ на кабелите е направено качествено. Настилката на тротоарите в тази част на варненския център и без друго е проблемна, защото на много места плочките са надигнати от корените на старите дървета.
Мнозина потърпевши или странични свидетели на случващото се с кабелите в центъра на Варна коментират защо точно сега и с такъв замах общината, и по-точно район „Одесос“, решиха да премахнат външните комуникационни трасета. Една от версиите е, че акцията по изрязването на кабелите има връзка с новата наредба за прокопаванията, приета в края на мандата на предишния общински съвет. Тя оскъпява прокарването на подземни комуникации. В случая обаче общината на практика задължава фирмите да направят разходи в рамките на тази година. Както вече на няколко пъти „Народно дело Седмицата“ писа, местната власт има сериозен проблем с изпълнението на бюджетните приходи, така че всеки допълнителен лев, постъпил в хазната под каквато и да е форма, е от значение за нея.
Междувременно в социалните мрежи продължиха оплакванията от граждани, оставени без съвременна връзка със света. От техните съобщения стана ясно, че някои са оставени дори без стационарни телефони с дни, да не говорим за проблемите с интернета и телевизията.
Сред коментарите има и такива, които по принцип одобряват премахването на т.нар.  „въздушни“ трасета. „И добрите идеи се провалят с гръм и трясък заради идиотско изпълнение в тая община“, коментира по този повод варненка във фейсбук. На някои места пък висящите кабели са се появили отново, така че смисълът от цялата кампания се изгуби, споделят изнервени свидетели на случващото се.