Преди новото дело за колите в парка: Портних се оплака от „частници“ в Морската градина

„От 2013 година не съм издал нито едно разрешение за строеж в градината. Издавах заповеди за спиране на автомобилите, които яростно бяха и продължават да са атакувани в съда от частници“, това коментира кметът на Варна Иван Портних, цитиран от общинския информационен сайт Live.Varna.bg. Думите му са по повод насрочено за 13 май дело във Върховният административен съд срещу заповедта на кмета за забрана за достъп на автомобили в Приморския парк.

ВАС вече гледа веднъж делото, като отсъди в полза на общината и потвърди заповедта му. Иван Портних използва случая да каже, че конфликтите между него, граждани и граждански организации всъщност са директно свързани с политиката:

„Морската градина е специална за варненци. Затова те трябва да знаят, че през последните години паркът бе използван като плацдарм от една политическа партия в редица нейни предизборни кампании. Лидер на тази партия и техен кандидат за кмет директно защитаваха интереса на собствениците на заведения и имоти в Морската градина и достъпа на автомобилите в парка“, каза варненският кмет, но не назова по име опонента си.

Портних коментира: „Днес представителите на Демократична България продължават с PR акциите – снимат се край имота на Веселин Марешки в Морската градина, за който главният архитект на Община Варна е издал отказ за търпимост на постройките, но удобно пропускат да се снимат край един друг палат, който се намира само на 50 метра от къщата на Марешки. А именно от този палат идват жалбите срещу заповедите за спирането на колите в парка. По информация в медиите разбрах, че на същия адрес е регистриран и техният кандидат за кмет на Варна от 2015 г. Така че, хубаво е да се знае кой двулично използва темата за Морската градина за обслужване на лични интереси“.