Празнуваме 27 юли с концерт край фонтана

 

Празничният концерт край фонтана за Освобождението на Варна от османско владичество на 27 юли е част от тържествените прояви и през 2017 година, когато отбелязваме 139 години от знаменателното събитие, донесло категоричен обрат в българската история.


Концертът, който по традиция събира много хора и много красиви емоции около пеещия фонтан на пл. „Независимост”, за пръв път ще дирижира новият диригент на хора на Държавна опера Варна Цветан Крумов. Завършил НМА „Панчо Владигеров“ със специалностите оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и хорово дирижиране при проф. Мирослав Попсавов през 2012 г., в следващите две години той е редовен докторант и асистент в класа по оперно – симфонично дирижиране на проф. Пламен Джуров. От 2015 г. работи като диригент на Младежкия симфоничен оркестър и лектор по музикален анализ в Чукурова университет, град Адана, Турция. Цветан Крумов концертира с различни музикални състави в България и Турция. Композирани от него творби са изпълнявани в Турция. През септември 2015, след щателна селекция на кандидати от цял свят, Цветан Крумов е избран да участва във финалните рундове на 54-то издание на един от най-престижните конкурси за диригенти – конкурса за млади диригенти в град Безансон, Франция. От 2017 година е диригент на хора в ТМПЦ Варна, с ангажимент да дирижира също симфонични концерти и оперни спектакли.
Солисти на Концерт край фонтана юли 2017 са Неда Атанасова (сопран), Калина Митева (цигулка) и Гео Чобанов (бас). Заедно с Оркестъра на Държавна опера Варна, те ще представят творби от Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Жорж Бизе, Йохан Щраус, Йоханес Брамс, Франц Лехар и др. Концертът край фонтана на 27 юли очаква варненци в 20.30 часа.
Виолета Тончева
PR на Театрално-музикален продуцентски център Варна