Празниците на Варна започнаха от Никулден

 

Екип на „Народно дело Седмицата“

Празникът на св. Николай във Варна винаги е бил почитан с дълбоко преклонение. В града ни, в който живеят толкова много хора с морски професии, това е естествено. Нещо повече, дойде ли Никулден, градът и жителите му се настройват на празнична вълна. И макар делниците до края на годината да не са малко и да са напрегнати и изпълнени със спешни задачи, настроението на варненци е друго, по-ведро и по-весело. Защото от този ден, в който от години се палят светлините на градската елха, улиците светват с цялата красота на коледната украса, а празничните базари привличат все повече и повече хора.


В деня на покровителя на рибарите, моряците, банкерите и много други професии, пред храм „Свети Николай Чудотворец“ в центъра на Варна беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци. В тържеството се включиха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов и много граждани. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поръси със светена вода представителния строй на военните моряци.


Честването на Никулден продължи с раздаването на курбан, приготвен собственоръчно от готвачите на Военноморските сили. Стотици се наредиха да опитат рибената чорба, сготвена във впечатляващ полеви казан и раздадена от матросите. Преди това обаче и курбанът бе благословен, защото той не е обикновено, а ритуално ястие на деня на един от най-тачените светии.
Студът и вятърът след мръкване пък не спряха варненци, дошли да наблюдават грейването на коледната елха. Малки и големи бяха на площада в очакване на запалването на светлините. То беше предшествано от концерт с участието на вокална формация „Бънджи сингърс“, вокално студио „Ейнджъл войсес”, хип хоп танцова формация „Rio Crew“, детския фолклорен ансамбъл „Българче“ при ОДК – Варна, и балет „Мелади“.
След концерта с пожелания за здраве и късмет от кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев светна коледната украса на площада. Близо 10-минутна заря беше наградата за всички, които бяха дошли на площад „Независимост“. Концертите с участието на фолклорни ансамбли от читалищата и млади изпълнители продължиха всяка вечер до края на седмицата.