Празникът премина при висока степен на мобилизация на ОДМВР

 

Едно от най-хубавите неща на един празник е да премине безаварийно и нищо да не помрачи доброто настроение на хората. За щастие, на Великден тази година във Варна не бяха регистрирани сериозни инциденти, особено такива, свързани със събирането на много хора около църквите. Някои твърдят, че това е, защото тази година пред храмовете е имало видимо по-малко хора от други години. Други оспорват това твърдение, но като цяло е факт, че градът се поизпразни около събралите се почивни дни.


Със сигурност, за безаварийното преминаване на празника има отношение и добрата организация на мерките за сигурност от страна на ОДМВР.
Предварително беше съобщено пред медиите, че органите на реда са взели всички мерки, за да осигури сигурността на гражданите в нощта на Великден, а също така е провела срещи за координация на дейността си с храмовете, общината и хотелите, в които се очаква наплив на туристи в празничните дни.
Около 30 хотела в курортните комплекси около Варна ще приеха туристи, като най-много чужденци дойдоха от Румъния. В нощта на Възкресението по улиците и около храмовете имаше двойно повече полицаи в сравнение с обичайното. Дежуриха и служителите от групата за борба с джебчийските кражби, а с помощта на общината ще се контролира и незаконната продажба на свещи. Засега не е ясно какъв е бил реален успеха на тези мерки, но със сигурност се виждаше, че поне продавачите на свещи този път дебнеха потенциалните си клиенти доста по далеч от храмовете и без да вдигат много шум.
Специално внимание беше обърнато и на потенциална терористична заплаха, дори и в случаите, когато става въпрос за провокация само с цел предизвикване на паника. Такива сигнали обаче за щастие нямаше. Координиран беше контролът на гарите. От пожарната във Варна пък бяха инструктирали свещениците и служителите в храмовете да държат вратите им отворени и застопорени по време на най-големия наплив на хора.