Правителството дава на общината два терена в Морската градина

Два терена в Морската градина извън историческото ядро – 134 дка и още 40 дка, предоставя държавата за управление на Община Варна, съобщи кметът Иван Портних.
„Благодаря за жеста към Варна! Един от вариантите е да развием тези площи, като създадем атракции за най-малките варненци – по подобие на столичния Музейко“, обърна се кметът към премиера Бойко Борисов, който посети новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“.
„Бях обещал на варненци тези 134 дка държавна земя в Морската градина, даряваме ги на Община Варна, разчитайки, че кметът, Общинският съвет, гражданите ще намерят най-доброто решение за тях. Още около 40 дка, собственост на военното министерство, също предоставяме. А в момента работим активно с Министерството на правосъдието, за да дарим на общината и терена на цирковата площадка. Крали са го, правили са врътки, затова сега работим да го дадем на варненци. Нека там стане това, което прецени Варна. Достатъчно щедри сме към града“, каза премиерът. Той припомни, че активно се работи по изграждането на автомагистрала „Хемус“ – проектира се строителството до Търговище и от Ябланица – посока Варна.
В храм „Св. Прокопий Варненски“  министър-председателят бе посрещнат от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сред гостите бяха министърът на външните работи Даниел Митов, председателят на ОбС Тодор Балабанов, народни представители, евродепутати, общински съветници.
Митрополит Йоан благодари на премиера за финансовата подкрепа за храма. Последното дарение, с решение на МС, е 300 000 лв., като средствата вече са преведени по сметка на митрополията.
Специална благодарност бе отправена и към кмета Иван Портних, инициирал дарения за храмовия комплекс в размер на 450 000 лв. за период от 3 г. Средствата са били осигурени след решение на ОбС.

Фото Live.Varna.bg