По Южното Черноморие: Стартират осем процедури за концесия на морски плажове

Министерският съвет взе решение за откриването на осем процедури за предоставяне на концесия на морски плажове. Това са: „Дюни-юг“, община Созопол; „Бургас-север“, община Бургас; „Обзор-юг“, община Несебър; „Поморие-централен“, община Поморие; „Къмпинг Оазис“, община Царево; „Къмпинг Нестинарка“, община Царево; „Нов плаж-Свети Влас“ и „Свети Влас-изток“, община Несебър.
Процедурите са изготвени в съответствие с промените в методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане и минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж. Очаква се промените да доведат до намаляване цените на плажните принадлежности на тези плажове през следващия летен сезон. Осемте морски плажа ще бъдат отдадени на концесия за период от 20 години, като цените на чадъри и шезлонги няма да се променят през срока на концесията.
Припомняме, че в началото на тази година морските плажове преминаха под управлението на Министерството на туризма. Преди началото на активния летен сезон бяха проведени редица процедури за отдаване под наем на плажни ивици. Благодарение на това за 2016 г. се отчитат много по-високи нива на приходи по договорите за наеми на морски плажове. През 2016 г. те са с 1,6 млн. лв. повече от тези за 2015 г., като общият им размер е повече от 5 млн. лв. Вече са събрани и над 3 800 000 лв. приходи от концесии на плажове. Предстои второто плащане по техните договорите, през месец ноември, като се очаква общата сума на постъпленията да надхвърли 11 млн. лв.
Основен приоритет през лято 2016 бе контролът, като бяха създадени специален телефон и e-mail, на които хората да подават сигнали при нередности на плажовете, а мобилна група за контрол бе на Черноморието през целия летен сезон. В резултат бяха получени над 300 сигнала и са извършени повече от 450 проверки на място. Наложени бяха над 240 хил. лв. неустойки, като и към този момент продължават да се изпращат нови писма със санкции.