По улиците и дори по домовете: „Свидетели на Йехова“ досаждат с религиозна агитация

Варненци, живеещи в района около Медицинския университет, се оплакаха от агресивна религиозна агитация на представители на „Свидетели на Йехова“. В последните дни те активно раздавали брошури в квартала, с които се рекламира сайтът на евангелисткото вероизповедание. Религиозните функционери звънели и по домовете на хората.
„Едно момиче отказа да вземе листовката, която му даваха двама младежи. Беше догонена, спряна и пак и я набутаха в ръцете“, разказа варненец, възмутен от поведението на  „Свидетелите на Йехова“. Майка с дете пък била изненадана на входа на дома си от агитаторите, които й позвънили, за да й говорят за Исус Христос. Религиозна пропаганда вървяла и по тротоара на бул. „Мария-Луиза“ пред сградата на Община Варна.

8-%d0%b0gitacija1
Варна е поредният град, в който има оплаквания в последните месеци от „Свидетелите на Йехова“. Преди дни на техни представители беше съставен акт в Стара Загора. В Бургас агитиращ „свидетел“ руснак беше глобен през лятото. Съдът отмени наказанието, защото полицаите не осигурили преводач при налагането на санкцията. Сигнали за масирана религиозна пропаганда в последните месеци има и в Карлово, Дупница и Враца.
В Наредбата за обществения ред на Варна е записано, че публичното изразяване на верски убеждения от регистрирани вероизповедания (каквото е „Свидетели на Йехова“) трябва да се провежда по същия ред, по който се правят митинги и протести. Тоест, общината трябва да бъде уведомена за това. Ако местната власт не получи писмено уведомление, религиозните агитатори по улиците и площадите могат да бъдат глобени от 50 до 300 лв.